Rák, meddőség és Parkinson-kór: ezek a közkedvelt italunk veszélyei

A szakértő szerint a peszticidek jelenlétét látványra elég nehéz megállapítani, ehhez erős vegyszerkoncentrációra van szükség.

– A növényvédő szereknek jellegzetes, a klórhoz hasonló kémiai ízük van, de lenyűgöző dózisok kellenek ahhoz, hogy megízleljük. A veszélyes anyagok mikroszkópos jelenlétét elég nehéz megállapítani, mert a tea íze aktívan felülírja a kémiai ízt – mondta a táplálkozási szakértő.

Solomatina elmondta, hogy a növényvédő szerek túlzott mennyisége a szervezetben komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

– A peszticidek közül sok hasonlít az ösztrogénhez, a női nemi hormonhoz. Amikor egy peszticid találkozik azokkal a receptorokkal, amelyeket a szervezet valódi ösztrogénként érzékel, a hormonszint megemelkedik, mert a természetes termelés nem áll le. Ez a folyamat myomák, endometriózis és rákos daganatok kialakulásához vezethet” – magyarázta a szakember.

Emellett a peszticidek nagy koncentrációja a szervezetben befolyásolja a férfiak termékenységét is – figyelmeztetett Solomatina.

– Az álösztrogének megnövekedett szintje csökkent termékenységhez vezethet, mert rontja a spermiumok minőségét. A női nemi hormonoknak és a férfi hormonoknak egyensúlyban kell lenniük a szervezetben, ha ez felborul, a férfi kevésbé lesz termékeny – mondta Solomatina.

Emellett a terhes nőknek különösen óvatosnak kell lenniük a növényvédő szereket tartalmazó termékekkel.

– Ezek ugyanis károsíthatják a magzat egészségét. Ha a peszticidek bejutnak a méhlepénybe, az idegrendszer károsodik, és fennáll a szellemi fogyatékosság kockázata a gyermeknél” – mondta a táplálkozási szakértő.

Idős embereknél a peszticidek felgyorsíthatják az Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulását, és növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség valószínűségét – figyelmeztetett Solomatina.

– A növényvédő szerek hatással vannak a sejtmembránban lévő csatornákra. Miután behatolnak a sejtbe, zavarják az energiatermelést. Sok közülük a zsírszövetben is felhalmozódik, megzavarva az anyagcsere-folyamatokat, ami gyakran a 2-es típusú cukorbetegség oka” – zárta a szakértő.

Elolvasom a cikket