Súlyos környezeti kockázatot jelent a megtámadott Sounion

Csurig tankolva, a gyomrában százötvenezer tonna kőolajjal várja sorsa jobbra fordulását a görög tulajdonú Sounion tanker – írja friss cikkében a BBC. Mint az összeállításában emlékeztetnek, a – jó eséllyel – a jemeni húszik által megtámadott, 274 méter hosszú és 50 méter széles járműbe három azonosítatlan rakéta csapódott be a minap, amelynek nyomán a fedélzeten tűz keletkezett, és a motorok is leálltak.

A sodródó hajón a lángokat ugyan eloltották, s idővel sikerült lehorgonyozni is, azonban most, a legénység távozása után elhagyatottan ring a tengeren. Mindez pedig óriási környezeti és biztonsági kockázatot jelent, mivel statikus célt kínál a terroristáknak. Az sem egészen tisztázott, hogy mennyire sérült meg a teknője – ha ugyanis elkezdene lassan süllyedni, akkor a benne lévő olaj egészen biztosan kiszabadul, s beborítja a környéket.

Az incidens lehetséges környezeti hatásaival kapcsolatban a Pentagon közölte, az amerikai tisztviselők konzultálni fognak a hajó üzemeltetőivel. Ugyanakkor azt is hozzátették, jelenleg nincs tudomásuk arról, hogy a vállalat bármiféle védőintézkedéseket tett volna.

Elolvasom a cikket