Új trend az étkezésben

Az intuitív étkezés a megszokott diéták szöges ellentéte, amely megváltoztathatja az ételekhez, az egyes tápanyagcsoportokhoz való viszonyt is. A fogalmat Evelyn Tribole dietetikus és Elyse Resch táplálkozási terapeuta vezették be 1995-ös, azonos című könyvükben (magyarul is elérhető). A módszer lényege, hogy szakítson a jó ideje elterjedt diétakultúrával, amelynek célja a súlyvesztés. A két szakértő megfigyelése alapján a fogyókúrák hosszú távon nagyon kis százalékban hatékonyak, viszont gyakran okoznak egészségügyi és pszichológiai károkat, és gyakori mellékhatásuk a hízás.

Az intuitív étkezés a kívülről kapott, szigorú szabályrendszer által meghatározott étkezés helyett azt javasolja, hogy a szervezet belső ösztöneit felismerve és követve kell táplálkozni. Ez nem jelent teljes kontrollmentességet, a módszer egyik lényeges pontja az éhségérzet és telítettségérzet pontos felismerése és követése. A másik fontos pont, hogy semmilyen élelmiszer vagy alapanyag nem számít tiltottnak. Az elmélet szerint gyermekként mindenki tisztában van az éhség-telítettség érzésével, és eszerint is táplálkozik, ahogyan azt is érzi, hogy szervezetének éppen mire van szüksége. Ezt a természetes ösztönt a külső hatások befolyásolják, amelyek azután átveszik az irányítást a táplálkozás felett.

A módszert több tudományos kutatás is vizsgálta, és nagy részük igazolta, hogy az e szerint táplálkozók esetében kisebb a táplálkozási zavarok (anorexia, bulimia stb.) gyakorisága, pozitívabb az énképük és magasabb a pszichológiai jóllétük foka.

Az intuitív étkezés alapelvei

A módszer javaslata szerint meg kell próbálni kiiktatni a negatív üzeneteket, amelyeket a társadalom, média stb. egyes élelmiszerekhez, illetve a testsúlyhoz társít. Ezek helyett egy megengedőbb, az ösztönöket jobban követő táplálkozási szokásrendszer állhat össze.

Az intuitív étkezés tíz alapelve:

1. A diétamentalitás elutasítása

A szerzők szerint az ételekkel kapcsolatos legtöbb kommunikáció a diétakultúrára épül, ennek felismerése és aktív elutasítása segít visszatalálni a saját igények felismeréséhez.

2. Az éhség tiszteletben tartása

A diéták általában azzal járnak, hogy a diétázó nem vesz tudomást az éhségérzetről, holott az természetes biológiai késztetés. Az intuitív étkezés egyik lényeges pontja ennek felismerése és kielégítése azzal, amire a szervezetnek szüksége van.

3. Az ételekkel való kibékülés

Az egyes ételtípusok, alapanyagok kizárásának, a megszorító korlátozásoknak elengedése.

4. Az „ételrendőrségnek” való ellentmondás

Jellemző, hogy sokan egyes ételeket bűnösnek minősítenek – e negatív minősítések elengedése az intuitív étkezés egyik alappillére.

5. A megelégedettség felfedezése

Az éhség felismerésének és az annak való engedelmeskedésnek újratanulása mellett a megelégedettség újratanulása is fontos elv. Ezáltal az ember éppen azt eszi, amit a szervezete kíván.

6. A teltség érzése

A teltség érzésének megfigyelése és arra való reagálás segítségével a szervezet által kívánt ételekből éppen a megfelelő mennyiséget viszi be az ember.

7. A saját érzelmek felé kedvességgel való fordulás

Az evés és egyes ételek, valamint az érzelmi megküzdés gyakran összefonódik. Az alapelv lényege, hogy a negatív érzelmek elfogadása segít abban, hogy azokat más módon, ne ételek által oldja az ember.

8. A test tisztelete

Az étkezésnek és a sportnak nagy szerepe van a testalkat kialakulásában, de abban más tényezők is szerepet játszanak. A módszer elfogadja a különböző alkatok létét, és elengedi az alak miatti hibáztatást.

9. Mozgás

Az intuitív étkezés alapelve szerint a mozgásnak nem a kalóriaégetésről és az alakformálásról kell szólnia, hanem arról a jó érzésről, amelyet ad.

10. Az egészség tisztelete gyengéd táplálkozással

Az ösztönök és érzések követése mellett a tudomány eredményeit is figyelembe veszi a módszer, ennek eredményeként a belső késztetés és a megszerzett tudás kombinációja adja a legjobb táplálkozási módszert.

Elolvasom a cikket