A semmi ára

2024. augusztus 24. szombat. 8:56

Maléter Pál özvegye, Gyenes Judit mondta nekem egy vele készített interjúban: „A kirendelt védőügyvédet, Révai Tibort a bizalmamba fogadtam… Megvan a nyugta is, amely igazolja, hogy pénzt kért tőlem.… Írt nekem egy levelet 1958. június 17-i dátummal, amit másnap vagy harmadnap kaptam meg. Azt írta, hogy: »Nagyon kérem, keressen fel az irodámban.« 17-én bemondta a rádió, megírta az újság, hogy kivégezték őket. Amikor az ügyvédet felkerestem, kifakadtam: »Ügyvéd úr, oly módon is értesíthetett volna engem a per kezdetéről, hogy nekem fogalmam sincs arról, maga áll a háttérben.« Azt felelte erre: »Értse meg, nekem gyerekeim vannak!«”

Bizalom: iszonyúan erős szó. Nem valamilyen jelentéktelen fogalom, hanem az élet fontos kiegészítője. Mindannyian függünk tőle. Hogyan tudnánk élni az életünket, ha nem bíznánk meg embertársainkban, akikre számíthatunk? A bizalom azonban helyzetfüggő; időfüggő; korszakfüggő. Sokféle arca van. Mindenki leplezi bizonyos cselekedeteit, hogy önmagát védje. Szobotka Tibor író felteszi a kérdést és válaszol is rá: Mit árul el az emberből az arca? Azt, amit a szavai: hogy más. Mindenki mást mutat, mint ami. Álmukban árulják el csak az emberek néha igazi arcvonásaikat. Talán azért alszanak éjjel, amikor sötét van. Konfucius egészen odáig megy, hogy kijelenti: „A bizalom fontosabb, mint az élet.” Ez erős mondat. Talán Gyenes Judit is úgy gondolhatta, hogy bíznia kell a kirendelt ügyvédben, mert ez az utolsó szalmaszála.

A bizalmat természetesen ki kell érdemelni, de ha az ember képes megbízni valakiben, akire számíthat, leomlik az álarc és kiegyenesedik az élet. A bizalom olyan, mint a tűz. Nem szabad játéknak tekinteni. Nem lehet kereskedni vele. Nem lehet megvásárolni. Kétirányú utca. Bizonytalan mértékegység. Fontos pillére az őszinteség. Néha azonban nehéz őszintének lenni, de ha van bátorságunk megnyílni, rájövünk, hogy ez a legkifizetőbb. Akkor is szükséges a teljes őszinteség, ha az igazság kínos. A tapasztalat azt mutatja: hosszú út vezet ahhoz, hogy az ember kimondja azt, amire gondol. De: senkihez nem lehetünk igazán őszinték, akit nem szeretünk. A bizalom olyan ajándék, amelyet nem könnyű megszerezni, és gyorsan el lehet veszíteni. Visszaszerezni pedig nehéz. Hasonlatos az orchideához: gyönyörű, de törékeny. Vakon gyűlölni ugyanolyan veszélyes, mint vakon megbízni valakiben. De: megbízni valakiben nem ugyanaz, mint a bizalmadba avatni. A gyanú megbetegít, a bizalom meggyógyít – tartja a közmondás. Légy bizalmatlan azzal, akinek minden jó, vagy akinek minden rossz, de legkevésbé bízz meg abban, aki közömbös – tanácsolják a bölcsek. Anekdota: a barát meghívta a társát egy vacsorára, aki, hogy a házigazda kedvében járjon, mindenre csak bólintott és igent mondott. „Mondjál valamire nemet is – így a házigazda –, hogy tudjam: ketten vagyunk.” Mark Lawrence amerikai-brit regényíró pedig így vélekedik: „Bánj csínján a bizalmaddal. Vagy még jobb, ha senkiben nem bízol.”ֲ Az ünnepek alatt sugárzott dokumentumfilmjében a neves operaénekes, Luciano Pavarotti azt mondta: „Megszerettem az embereket… Bizalom nélkül nem tudok élni.”

Ön melyik ítélettel ért egyet kedves olvasó?

Kóda: „Révai Tibor elmondta Gyenes Juditnak, hogy Maléter Pál nagyon fegyelmezetten fogadta az ítéletét, s utána közölte az ügyvéddel, hogy a Gyorskocsi utcában letétbe helyezett holmijai között talál egy takarékbetétkönyvet, amit tekintsen honoráriumnak. „Képzelje el, hogy az az ember, akinek a szemébe mondják a halálos ítéletet, azzal van elfoglalva, hogyan hálája meg a kirendelt ügyvédnek – a semmit!”

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket