Ausztriában ért véget a szökevény utáni hajsza

A férfi nem tanúsított ellenállást letartóztatása során, jelenleg egy osztrák börtönben tartják fogva. A regensburgi ügyészség kérte a vádlott Németországba történő átszállítását.

Naponta új tanúvallomások

A 28 éves férfi augusztus 17-én szökött meg a straubingi kerületi rabkórházból (BKH) három társával együtt. A három másik férfit még mindig európai elfogatóparancs alapján keresik. A rendőrség szerint a lakosságtól naponta érkeznek információk, amelyeket ki is vizsgálnak.
Emellett kihallgatások folynak, videófelvételeket elemeznek, és a férfiak esetleges kapcsolattartási és elérhetőségi címeit dolgozzák fel – közölte a rendőrség.

Erőszakos szökés

A megállapítások szerint a négy férfi múlt szombat este legyűrte a klinika egyik alkalmazottját. Állítólag lefogták a férfit, megverték és halálosan megfenyegették, hogy ajtónyitásra kényszerítsék.
Az „akut életveszélyes helyzet” miatt egy biztonsági alkalmazott nyitotta ki a kaput – közölte a létesítményt működtető Alsó-Bajorország tartomány. A négy rab a kórházi alkalmazottat sérülten hagyta ott, és gyalog menekült el.

Túszejtés és súlyos testi sértés

A hatóságok a szökés során tanúsított magatartásuk és a csoportdinamika miatt a férfiakat veszélyesnek minősítették. Elfogatóparancsot adtak ki ellenük. Az ügyészség és a bűnügyi osztály túszejtés és súlyos testi sértés gyanúja miatt nyomoz. A rendőrség tájékoztatása szerint a férfiakat a BKH büntetés-végrehajtási intézetében tartották fogva vagyon elleni és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt.

A statisztikák

Bajorország-szerte 2016 óta 39 ember szökött meg pszichiátriai intézetekből – derül ki az Kényszerintézkedések Végrehajtási Hivatalának statisztikáiból. A szociális minisztérium szerint ez a hivatal 2016 óta regisztrálja a szökéseket. A 39 szökött emberből 34-et fogtak el – köztük a straubingi pszichiátriáról megszökött férfit, akit most Ausztriában tartóztattak le. A tájékoztatás szerint a négy férfit érintő, múlt hétvégi eset az egyetlen szökés a straubingi kórházból a statisztika 2016-os kezdete óta.

Elolvasom a cikket