Bizonyítékok kellenek

Azt gondolom, sok millió magyar ajkán szakadt fel a sóhaj, amikor hírül vették, hogy az ügyészség korrupciós váddal illetett négy MSZP-s politikust. A vádirat Zuglót érintő részének lényege szerint 2016-ban a kerületben bevezetett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére közbeszerzési eljárásokat folytattak le. A vádirat szerint „Horváth Csaba – a Fővárosi Közgyűlés tagjaként – és Tóth Csaba – a kerület országgyűlési képviselője – a feladat elvégzésére előre kiválasztott egy gazdasági társaságot. Azért, hogy az érintett cég nyerje el a pályázatot, a két politikus befolyásuk érvényesítését ajánlotta a cég képviselőinek. A politikusok közreműködésükért a pályázat elnyerését követően, 2017 és 2019 között havi rendszerességgel 10–15 millió forintot kaptak.”

Ilyenkor az ember csak csuklik. Rengeteg szó esett anno a dráguló és mind nagyobb területre kiterjedő parkolórendszer visszásságairól, de azt senki nem gondolta volna, hogy a szálak így függenek össze. Pedig a vádirat szerint voltaképpen az ügy egyszerű, mint a pofon.

A parkolórendszert üzemeltető cég keresni akar, a működését biztosítani képes politika vezetők úgy szintén.

A sóhaj azért szakadhatott fel milliókban, mert ez a vádirat jelentheti az első lépést abban a folyamatban, amely a korrupcióban fürdőző baloldal ellen remélhetőleg produkál bizonyítékokat is.

Emlékszünk a kispesti balhéra, ahol a ventilátor előtt fehér port szárítgatott egy MSZP-s képviselő, s a beszélgetésben elhangzott, aki az önkormányzatnál nem keres évi százmillió forintot, az hülye. Eltelt öt év, és nem történt az ég világon semmi. A kerület polgármestere, az ügy kulcsszereplői ott ülnek a helyükön, sőt az egyiknek még a fizetését is duplájára emelték, miközben a gúnyneve az volt, hogy Mister 40 százalék.

Lám, milyen igaz. Az érintett zuglói káderek is több mint százmilliót kerestek. A kispesti ember tehát nem járt messze az igazságtól, amikor erről beszélt.

De itt van Óbuda polgármesterének viselt dolga is, akit már a bíróság le is tartóztatott az ottani pénzügyi disznóságok miatt.

Vele kapcsolatban is történjen már valami, mondják az emberek. Brüsszelben, ahol Eva Kaili vezetésével bőröndökkel hordták haza a korrupciós pénzeket, mi lett a következménye? Semmi. Röpke börtönlátogatás után, ahol Kaili luxuscellát kapott, kiengedték. Botrány.

Az emberek rendkívüli mértékben vágynak rá, hogy bíróság bizonyítékokat találjon, amelyek elegendőek lehetnek a következményekhez. Hogy legyen végre határozott nyomozás. Ki kell derülnie a közvélemény számára, hogy ki az, aki valóban korrupt, s ki az, akire csak ráfogják. Ma ugyanis arról megy az általánosító lamentálás, hogy a politikusok lopnak. Függetlenül attól, hogy bal- vagy jobboldali politikusokról van szó. Ez segít terjeszteni azt a közvélekedést, hogy egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. Ergo a jobboldaliak is lopnak.

Ezt a megalapozatlan, összemosó általánosítást tudná a bírósági ítélet a valóság irányába terelni.

Az általam talán joggal kevésre tartott Hadházy Ákos Facebook-bejegyzése mindenesetre elgondolkoztató. Ezt írta: „Mielőtt az MSZP koncepciós eljárás áldozataként próbálná beállítani a pártigazgató, illetve a bukott zuglói polgármester és képviselő elleni vádemelést, rögzítsük: a parkolási ügy valós, az ez ügyben elkövetett csalás tény.” Kérdés, hogy adhatunk-e a szavára? Ő azért jobban belelát a baloldal viselt dolgaiba, mint mások. Ezért kellenének igazi bizonyítékok, s olyan ítélet, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a Zuglóban a korrupciós cselekményt elkövették, amiért börtönbüntetés jár, ahogy a vádirat kéri.

Az érintettek a fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére közbeszerzési eljárásokat folytattak le. A technikát a bevezetőben már írtuk.

A vádirat szerint továbbá Horváth Csaba mellett Tóth Csaba több mint negyedmilliárd forintot vett át feketén. A vádirat szerint Baja Ferenc harmincmillió forintot, Molnár Csaba pedig negyvenmillió forint kenőpénzt tett zsebre közbenjárásukért.

A felszakadt sóhajoknak tehát megvan az okuk. Jó lenne, ha az bírósági döntések nyomán kiderülne, ki is valójában a jogerősen korrupt, s ki az, akit csak annak akarnak beállítani, hogy leplezzék a valóban korrupt baloldali politikusokat. A tisztánlátás érdekében a 2026-os választás felé haladva ez mindennél fontosabb politikai feladat.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket