Duda a megbonthatatlan lengyel–ukrán szövetségről szónokolt Kijevben

Andrzej Duda lengyel elnök az ukrán függetlenség napján Kijevben mondott beszédében kijelentette: meggyőződése, hogy Ukrajna képes lesz megvédeni szabadságát, és hogy „a háború hamarosan győzelemmel fog végződni”, valamint hangsúlyozta, hogy szerinte ami Ukrajnát és Lengyelországot összeköti, erősebb, mint a különbségek – írta meg az Ukrajinszka Pravda.

Duda szerint Ukrajna függetlenségének napja bizonyos mértékig egész Közép-Európa függetlenségének napja, mert „Ukrajna függetlensége nélkül nehéz elképzelni egy független és biztonságos Lengyelországot, Litvániát vagy más országokat a régiónkban”.

Méltatta az ukránok hősies küzdelmét függetlenségük megőrzéséért, és megígérte, hogy Lengyelország a győztes befejezésig támogatni fogja Ukrajnát.

„Mi, lengyelek tudjuk, hogy a függetlenséget nem adják egyszer s mindenkorra. Történelmünk során átéltünk tragikus pillanatokat, kétszer vesztettük el szuverenitásunkat, és kétszer emberfeletti erőfeszítésekkel állítottuk vissza” – emlékeztetett Duda, bár nem teljesen világos, mire gondolt: Lengyelországot háromszor osztották fel a 18. században.

A napóleoni háborúk idején a francia császár ugyan létrehozott egy Varsói Hercegség nevezetű bábállamot, de az nem volt hosszú életű. A modern Lengyelország pedig az Osztrák–Magyar Monarchia és a Német Császárság egyetértésével jött létre az első világháború alatt. 1939-ben viszont Lengyelországot ismét felosztották, majd visszanyerte államiságát, de szovjet befolyás alá került, amely alól a keleti blokk szétesésekor, békés úton vált ki.

Ennek ellenére Duda szerint a lengyel államiságért folytatott küzdelem példája jó bizonyíték arra, hogy a kitartás és a szabadságvágy győzelemhez kell hogy vezessen még akkor is, ha az ellenség sokkal erősebbnek tűnik.

Elolvasom a cikket