Ezek a szokások gyomorrákhoz vezetnek

„Létezik egy mítosz, miszerint a zsíros ételek, a chipsek, a kóla, a gyümölcslevek, valamint a túlevés, a száraz és a futás közbeni étkezés károsítja a gyomrot. Valójában mindezek okozhatnak diszpepsziát, vagyis kellemetlen érzést, de a gyomor nyálkahártyáját ez semmilyen módon nem befolyásolja. Vannak azonban olyan szokások, amelyek valóban károsak a gyomorra. Például a feldolgozott húsokkal (kolbász, szalonna, sonka, bármilyen szárított, erjesztett és füstölt hús) való visszaélés növeli a rák kockázatát. Ezek a termékek ugyanis olyan rákkeltő anyagokat tartalmaznak, amelyek mutációkat idéznek elő a gyomorsejtekben. Ezért csak néha, kis mennyiségben kerülhetnek be az étrendbe” – mondta az orvos.

A túlzott sófogyasztás, azaz napi 5 grammnál több (egy teáskanálnyi púpozás nélkül) károsítja a gyomornyálkahártyát, serkenti a sósavtermelést és fokozza más rákkeltő anyagok hatását, ami növeli a gyomorrák kockázatát – magyarázta Komissarova.

„A dohányzás egyszerre két betegséghez vezethet: gyomorfekélybetegséghez és gyomorrákhoz. A napi 15 cigarettánál több cigaretta elszívása háromszorosára növeli a gyomorfekély perforációjának (áttörésének) kockázatát. Minél több éve dohányzik valaki, annál nagyobb a kockázata a gyomorfekély kialakulásának, a férfiak pedig nagyobb mértékben vannak kitéve a cigaretta gyomorra gyakorolt káros hatásainak” – mondta az orvos.

Az alkohol is károsítja a gyomornyálkahártyát, többek között a sósav kiválasztásának fokozásával.

„Nagy tanulmányok szerint a heti 420 grammnál több alkohol fogyasztása négyszeresére növelte a vérző fekély kialakulásának kockázatát” – figyelmeztetett Komissarova.

Elolvasom a cikket