Finnország fenntartja magának a jogot, hogy azt engedjen be a határon, akit akar

A lap felidézte: a nyáron elfogadott, vitatott törvény lehetővé teszi a finn határőrök számára, hogy migránsokat és menedékkérőket kényszerítsenek vissza Oroszországba, de csak korlátozott esetekben, ha a nemzetbiztonság veszélyben van.

A törvényt válaszul fogadták el arra, hogy Moszkva 2023-ban állítólag nagyszámú embert próbált átküldeni a határon, köztük olyanokat is, akiket az orosz biztonsági szolgálatok szabotázstámadások végrehajtására utasíthattak.

Az Amnesty International arra figyelmeztetett, hogy az új törvény „zöld utat ad az erőszaknak” a finn–orosz határon, és azzal is érvelt, hogy az uniós migrációs és emberi jogi jogszabályok alapján jogellenes.

Szakértők szerint a NATO és Oroszország közötti, szélesebb körű feszültség arra kényszeríti Finnországot, hogy szembenézzen etikai dilemmákkal, hogyan védheti meg saját biztonsági érdekeit anélkül, hogy alávetné magát az orosz destabilizációs technikáknak.

A The Telegraphnak Helsinkiben adott interjújában Elina Valtonen külügyminiszter nemzetbiztonsági intézkedésként védte a törvényt, amelyet csak a Moszkva által „fegyverré tett” migránsok ellen alkalmaznának.

– Ennek semmi köze a normális menedékkérői eljáráshoz – mondta.

– Ha a törvényt alkalmaznánk, az csak korlátozottan lenne alkalmazható, ami azt jelenti, hogy mindig vannak olyan nyitott határátkelők, ahol a nemzetközi szerződések alapján menedékjogot lehet kérni. A törvény csak az emberek ellenséges fegyverkezése vagy az emberek ellenünk való, cinikus felhasználása ellen irányul… Ha nem lenne ilyen törvényünk, előfordulhatna, hogy Oroszország például kiüríthetne egy börtönt, és mindenkit átküldhetne Finnországba – mondta.

Ami az új határszabályokat illeti, a finn szakértők elismerik, hogy azok konfliktus kialakulását kockáztatják a nemzeti jogszabályok és a migrációra és menedékkérőkre vonatkozó, átfogó uniós jogszabályok között.

– Az orosz cél itt az, hogy ezt a dilemmát állítsa elő, bizonyos mértékig arra kényszerítse Finnországot, hogy válasszon a közvetlen határbiztonság és az államunk és társadalmunk alapját képező értékek és szabályok között – mondta Minna Alander, Finnország egyik vezető biztonsági szakértője, a Finn Nemzetközi Ügyek Intézetének munkatársa.

– Ez rossz fényt vethet Finnországra, és aláhúzhatja az állítólagos nyugati képmutatást, valamint költségeket okozhat, ha Finnországot bepereli az EU. Jogi bonyodalmakat okozna az is, ha egy uniós bíróság jogellenesnek ítélné ezt a törvényt és a pushbackeljárást – tette hozzá.

Elolvasom a cikket