Foglyokat cserélt egymással Ukrajna és Oroszország

Ukrajna közölte, hogy a kiszabadult 115 katona sorkatona volt, akik közül sokan az orosz invázió első hónapjaiban estek fogságba. Köztük van továbbá csaknem ötven katona, akiket az orosz erők a mariupoli Azovsztal acélműben ejtettek fogságba.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a 115 orosz katonát a kurszki térségben ejtették fogságba, ahol az ukrán erők két hete meglepetésszerű offenzívát indítottak Oroszország ellen. A minisztérium közölte, hogy a katonák jelenleg Fehéroroszországban vannak, de orvosi kezelésre és rehabilitációra hamarosan Oroszországba viszik őket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en közzétett bejegyzésében közölte, hogy ezúttal is az Egyesült Arab Emírségek közvetített a felek között. Ez a csere volt az 55. azóta, hogy 2022 februárjában eszkalálódott az ukrajnai válság.

A Zelenszkij posztjához csatolt fotókon kopaszra borotvált fejű, sovány, ukrán zászlókba burkolt katonák láthatók.

A két fél tisztviselői csak akkor találkoznak, amikor hosszas előkészítés és diplomáciai egyeztetés után kicserélik halottaikat és hadifoglyaikat. Sem Ukrajna, sem Oroszország nem hozza nyilvánosságra, hogy összesen hány hadifogoly van náluk.

Elolvasom a cikket