Kapcsolatot találtak a joghurtfogyasztás és a szívbetegség között

Egy nemzetközi tudóscsoport megállapította, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek, köztük a növényi termékek, például a joghurt fogyasztása 12 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) okozta halálozás kockázatát – számol be a Sports.kz a Championship című lapra hivatkozva.

A vizsgálatban 126 842, 40 és 69 év közötti ember vett részt, akik 2009 és 2012 között adatokat szolgáltattak étrendjükről, valamint a következő kilenc évre vonatkozó orvosi feljegyzéseket.

A résztvevőket étrendjük alapján csoportokra osztották: növényi és állati eredetű ételekre, valamint ultrafeldolgozott és nem ultrafeldolgozott élelmiszerekre.

Az eredmények azt mutatták, hogy az erősen feldolgozatlan növényi élelmiszerek fogyasztásának 10 százalékos növekedése 7 százalékos csökkenést eredményezett a CVD kockázatában és 13 százalékos csökkenést a CVD halálozásban. Ezzel szemben a növényi eredetű, ultra-feldolgozott élelmiszerek arányának növelése a CVD kockázat 5 százalékos növekedésével és a halálozás 12 százalékos növekedésével járt.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása, függetlenül azok eredetétől, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás fokozott kockázatával jár.

Elolvasom a cikket