Okok, amelyek a fogyás útjába állhatnak

A reggeli kihagyása

A reggeli kihagyása befolyásolhatja a fogyás eredményeit, bár erről megoszlik a kutatók véleménye. Egyes tanulmányok összefüggést találtak a reggeli rendszeres kihagyása és a súlygyarapodás között.

Lefekvéshez közeli étkezés

A közvetlenül lefekvés előtti étkezés vagy nassolás súlygyarapodáshoz vezethet. Ha lefekvéskor folyamatosan éhesnek érzi magát, akkor lehet, hogy nem eszik eleget a nap folyamán. Ez egy egészségtelen körforgáshoz vezethet, amikor éjszaka túl sokat eszik, reggel pedig nem érez éhséget.

Túl keveset eszik

Amikor fogyókúrába kezdenek, sokan feltételezik, hogy naponta kevesebb ételt kell fogyasztaniuk. Ha azonban nem adjuk meg a szervezetünknek a szükséges tápanyagokat, az is súlygyarapodáshoz vezethet. A kalóriák korlátozása ráadásul fokozhatja az éhségérzetet, és arra késztethet, hogy a tervezettnél többet együnk.

Túl gyors evés

A túl gyorsan elfogyasztott ételek és uzsonnák idővel súlygyarapodáshoz vezethetnek. Gyakori, hogy futás közben gyorsan bekapunk egy falatot, amikor sietünk. A következetesen gyors evés azonban hatással lehet a súlyára és az egészségére. Lassítson le evés közben, néhány falatonként tartson szünetet.

Nem eszik elég fehérjét és teljes értékű élelmiszert

A fehérjében és teljes értékű élelmiszerekben gazdag étrend elengedhetetlen az egészséges testsúly fenntartásához és a szervezet számára szükséges „üzemanyag” biztosításához. Tanulmányok azt mutatják, hogy a több fehérjedús étel fogyasztása összefügg a fogyással és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. A fehérje segíthet az egészséges testsúly megtartásában és a jövőbeli súlygyarapodás megelőzésében is.

Feldolgozott élelmiszerek fogyasztása

Afeldolgozott élelmiszerek az ember által létrehozott élelmiszerekre utalnak, mint például a sütemények és édességek, a sült ételek és a dobozos ételek. A kutatások azt mutatják, hogy a teljes értékű élelmiszerekben, például gyümölcsökben, zöldségekben, sovány fehérjékben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrend fogyáshoz vezethet. A teljes értékű élelmiszerek segítenek jóllakni és energiát biztosítani. A feldolgozott élelmiszerektől viszont könnyen el lehet hízni.

Túl sok stressznek van kitéve

A krónikus stressz idővel súlygyarapodáshoz vezethet. Az érzelmi stressz hatására a szervezetben kortizol, egy stresszhormon szabadul fel. A kortizol hasznos előnyöket biztosít, például energiát. De vannak káros hatásai is, mint például a zsírfelhalmozódás. Az érzelmi stressz ahhoz is vezethet, hogy többet eszünk, vagy olyan „kényelmi ételeket” kívánunk, mint az édességek.

Nem alszik eleget

Az alvás minden testi funkcióhoz, így az anyagcseréhez is elengedhetetlen. Ha nem alszunk eleget, az idővel növeli az elhízás kockázatát. Gyakori, hogy fáradtan kalóriadús ételek után nyúlunk. A felnőtteknek éjszakánként hét-nyolc óra alvásra kell törekedniük.

Elolvasom a cikket