Rendkívüli a helyzet a Kanári-szigeteken a migránsok miatt

Ángel Victor Torres önkormányzati miniszter szerint sok kísérő nélküli kiskorú érkezik a szigetekre. Pedro Sánchez miniszterelnök korábban már járt a szigetcsoporton, hogy megvitassa a lehetséges megoldásokat.

Madrid most úgy döntött 50 milliárd euró gyorssegélyt ad, ennek célja az oda érkező migránsok jobb ellátásának biztosítása.

– Továbbra is fenntartjuk, hogy ez a megállapodás az ország megállapodása – mondta Fernado Clavijo, a Kanári-szigetek elnöke. Ez nem politikai vagy területi probléma. Ez egy „humanitárius dráma, amelyre országként kell reagálnunk”.

Torres kifejtette, hogy kampányolni fognak egy új jogszabályért, amely más spanyol régiókat is kötelezne a kísérő nélküli kiskorúak befogadására. Ezrek érkeznek árván a Kanári-szigetekre. Ezek a kísérő nélküli kiskorúak automatikusan az állam gyámságába kerülnek.

A Kanári-szigetekre különösen sok Nyugat-Afrikából érkező illegális migráns érkezik, akik így jutnak el az Európai Unióba. A helyi önkormányzat szerint 2000 kiskorú gondozására van kapacitásuk – jelenleg azonban több mint kétszer ennyi kiskorúról gondoskodnak a túlzsúfolt befogadóközpontokban

Elolvasom a cikket