Szakaszsikerével faragott hátrányából Roglic

MH/MTI
2024. augusztus 24. szombat. 18:10
Frissítve: 2024. augusztus 24. 18:18

Szombaton az Úbeda és Cazorla közötti dombos 159 kilométeres etap várt a mezőnyre, a táv kétharmadánál egy második kategóriás heggyel, majd a végén egy rövid, de nagyon meredek harmadik kategóriás emelkedővel.

Nyolcfős szökevénycsoport tekert el, amely tökéletesen megfelelt a piros trikós Ben O’Connorért tekerő Decathlon AG2R csapatnak: mivel az élen haladók közül az összetettben legjobban álló spanyol Harold Tejada hátránya közel hét perc volt a szakasz előtt, így négy-öt perc környékén tartották a különbséget. A hajrához közeledve annak reményében, hogy harcban lehet az etapsikerért, az Israel-Premier Tech állt a mezőny élére, és folyamatosan csökkentette a hátrányt. A különbség megfeleződése után, a 4,8 kilométer hosszú, 7,1 százalék átlagú emelkedő előtt – amelynek legmeredekebb részén húszszázalékos meredekségen kellett feltekerniük a bringásoknak – az esélyesek csapatai is beszálltak az üldözésbe.

A hegy megkezdésekor alig egy percre volt már csak a szökevényektől az esélyesek csoportja, amelyet az emelkedőre fordulva nagy bukás szakított szét. A Visma-Lease a Bike 26 esztendős magyar bajnoka, Valter előtt történt az esés. Két és fél kilométer volt hátra, amikor a favoritok közül a háromszoros végső győztes Primoz Roglic indult meg a fél perccel előttük haladó szökevényhármas után, ezt még át tudták venni a riválisok, a szlovén második ritmusváltása azonban szétszedte a bolyukat. O’Connor sem tudta tartani a tempót, csak a Vueltán összetettben háromszor is második spanyol Enric Mas tudott Rogliccsal tartani. Kettősük a meredek utolsó kilométeren belül utolérte az elöl legtovább kitartó Tejadát. A szakaszgyőzelemért Roglic lehajrázta Mast, ezzel 14. etapsikerét aratta a spanyol körversenyen, az időjóváírással együtt pedig közel egy percet faragott összetettben O’Connor előnyéből, aki így is őrzi a piros trikót.

Az etapot az összetett harmadik helyéről váró, a Tour de France-ot segítőként negyedikként záró portugál Joao Almeida az etap utolsó kilométerein nagyon szenvedett, és 4 perc 53 másodpercet kapott. Jócskán elmaradt Valter Attilától, aki 2 perc 40 másodperc lemaradással tekert be a 41. helyen. A spanyol körversenyre segítőként érkezett magyar bajnok az összetettben a 45. pozíciót foglalja el.

Elolvasom a cikket