Új elem jelenhet meg a periódusos rendszerben

A táblázat jelenleg 118 elemet tartalmaz, és ezek közül néhányat laboratóriumokban szintetizáltak. A kutatások azt sugallják, hogy a titánionok sugárzása lehet a kulcs a 120. elemhez – írta a gismeteo.ru.

A Jaclyn Gates által vezetett csoport által végzett kísérletben titánionokat irányítottak egy plutóniumcélpontra, hogy livermóriumot (a 116. elem) állítsanak elő.

A tudósok 22 napos kutatás után találtak néhány livermórium atomot, ami megerősítette, hogy a titánból nehéz elemeket lehet előállítani. A tervek szerint a titán-50 sugárra való áttérés lehetővé teszi majd a stabil céltárgyakkal való munkát, és ez nagyban leegyszerűsíti a folyamatot. A szakértők a 119. elemet ki akarják hagyni, és a 120. elem létrehozására összpontosítanak, mert az ehhez szükséges célanyaggal könnyebb dolgozni.

Gates hangsúlyozza, hogy a táblázat ismereteinek bővítéséhez új módszereket kell találni a nehéz elemek szintézisére. A kutatás folyamatban van, és a 120-as elem megjelenése mérföldkő lehet az atomfizikában.

Elolvasom a cikket