Egyenlő eljárást követel Novak Djokovics

Több éljátékos kifogásolta az olasz Jannik Sinner doppingügyével kapcsolatos döntést. Nem véletlenül, hiszen az olasz sztárjátékos az Indian Wellsben rendezett tornán adta azokat a mintákat, melyben az anabolikus szteroidok közé tartozó klosztebol nyomaira bukkantak az ellenőrök.

Már az is furcsa volt, hogy a 23 éves Sinner játékjogát nem függesztették fel, kedden pedig a sportág tisztaságát felügyelő szervezet (ITIA) közölte, hogy az amerikai tornán gyűjtött pénzdíjától és pontjaitól megfosztották, ugyanakkor egy független bíróság megállapította: a szer nem az ő hibájából került a szervezetébe.
Sinner védekezése szerint a klosztebolt egy spray tartalmazta, melyet Sinner edzője, Umberto Ferrara adott a gyúró Giacomo Naldinak a kezén keletkezett vágás kezelésére. Naldi pedig azok után masszírozta Sinnert, hogy használta a spray-t.

Sinner ügye felborzolta a kedélyeket a sportágon belül: volt, aki szerint nem minden teniszezőre ugyanazok a szabályok vonatkoznak és volt olyan, aki azt tette szóvá, ahogy a sportági szövetség és a ITIA kezelte az esetet, azzal vádolva meg a szervezeteket, hogy kivételezett a világranglista vezetőjével és soron kívül folytatta le az eljárását, amíg más játékosoknak sokkal többet, akár éveket kell várniuk hasonló ügyükkel.
A hétfőn kezdődő US Open előtt a világranglista második helyezettje, Novak Djokovic így nyilatkozott: „Megértem a játékosok kritikáját a következetesség hiánya miatt. Sok probléma van a rendszerben. Azt látjuk, hogy hiányoznak a szabványos és világos protokollok. Több játékosnak volt már hasonló esete, akiket megbüntettek. Remélhetőleg a sportágunk irányító testületei tanulnak ebből az esetből, és egyértelmű szabályokat alkalmaznak” – hangsúlyozta a 24-szeres Grand Slam-bajnok.

A pozitív tesztek utáni Sinner szankcionálásáról szóló döntést számos játékos bírálta a közösségi médiában, köztük az ausztrál Nick Kyrgios, a brit Liam Broady és a kanadai Denis Shapovalov.

Az Australian Open bajnoka, Sinner lesz az első kiemelt a US Openen, az év utolsó Grand Slam-versenyén, amely hétfőn kezdődik.

Elolvasom a cikket