Ezekben az években gyorsul fel az öregedés

Megdöbbentő eredményt mutatnak az új amerikai kutatások. Ugyan minden másodpercben öregszünk, végre rájöttek, melyek azok az időszakok, amikor a leggyorsabban.

Már a 40-es években kezdődik az öregedés

A Stanford Egyetemen készült, méghozzá az Orvostudományi Karon az a vizsgálat, amely az öregedés mérföldköveit mutatja. Ez alapján most már biztos, hogy az öregedés első nagyobb szakasza 44 éves korban következik be, majd 60 éves korban jön a második gyorsított időszak.

A tudósok több éven át 108 embert vizsgáltak, akik 25 és 75 év közöttiek voltak. Többek között megvizsgálták a bélben, a szájban, a bőrben és az orrban lévő mikrobiomot, és számos értéket rögzítettek sejtszinten.

A bőr öregedése mindkét szakaszban jelentős

Az öregedés első fázisában, a 40-es évek közepén a zsír- és az alkohol anyagcsere, valamint a szív- és érrendszeri működés változásai molekuláris szinten is láthatóak. Ám az is kiderült, hogy a nők a menopauza alatt nem öregednek gyorsabban mint a férfiak, nagyjából ekkor is egy ritmusban marad az öregedés.

60 éves korban inkább a szénhidrát anyagcsere, a veseműködés, és az immunrendszer molekuláris változásai voltak megfigyelhetők. Az izmok és a bőr öregedése mindkét időszakban fokozódott.

Elolvasom a cikket