Ezzel az étrenddel enyhíthető az asztma

Félreértés ne essék, nem arra szeretnénk biztatni az asztmában szenvedőket, hogy az inhalátort és a gyógyszeres terápiát felejtsék el, és csak az étrendjükre hagyatkozzanak – a megfelelő kezelési utasítások betartása továbbra is létfontosságú. De nem árt tudni, hogy táplálkozásterápia segítségével, asztmadiéta alkalmazásával megelőzhetjük a súlyosbodó tünetek megjelenését, enyhítve az asztmás rohamok gyakoriságát és hevességét. Lássuk, mik azok, amiket ajánlott és érdemes is fogyasztani.

Az asztmadiéta fontos része a C-vitamin pótlása

Asztmás roham alatt a szervezet szabad gyököket kezd termelni, amelyek a légutak gyulladását még súlyosabbá teszik. A C-vitaminban gazdag ételek ezeket a káros molekulákat hatástalanítják, javítják a légzést, egészséges személyeknél pedig csökkentik az asztma kialakulásának kockázatát. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a szervezeted nem tárolja a C-vitamint, ezért naponta pótolnia kell a C-vitamin-készleteit. Jó forrása a kelbimbó, a citrusfélék, a zöldpaprika és a kivi.

A D-vitamin csökkenti a gyulladásos folyamatokat, így nem csak a megelőzésben, de már a kialakult betegség kezelésében, az asztmás tünetek enyhítésében is fontos szerepet játszik, ezért az asztmadiéta fontos része, hogy pótold ezt a vitamint. Hiányára utalhatnak a gyakori felső- és alsó légúti betegségek, bronchitisek, tüdőgyulladások. Legjobb D-vitamin forrásaink a gomba, a tengeri halak, a máj, a tojás, a narancslé, a tej és tejtermékek. A jó D-vitamin-ellátottság érdekében fontos, hogy naponta legalább 15 perces napsütés érje a fedetlen bőrünket.

Magnézium

Nélkülözhetetlen, hogy magnéziumban gazdag ételek is szerepeljenek minél nagyobb mennyiségben az asztmások étrendjében, mivel a magnéziumnak természetes görcsoldó hatása van, márpedig ennél a betegségnél gyakoriak a mellkasi- és hörgőgörcsök. Egészséges, magnéziumban gazdag élelmiszerek a sötét színű leveles zöldek, a banán, az avokádó, a hüvelyesek (lencse, bab, csicseriborsó), a tofu, valamint a diófélék, különösen a mandula, a kesudió és a brazil dió.

Aki egyszer asztmás lesz, nagy eséllyel az is marad, még ha bizonyos ideig el is múlnak a tünetek – ezért érdemes a tünetmentes időszakban is támogatni a szervezetet, többek között Omega–3-mal. Az Omega–3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásuk miatt védenek a szívbetegségek, a stroke, a diabétesz és a kognitív betegségek és az asztma ellen is. A legjobb Omega–3 élelmiszerforrások a zsíros halak (lazac, szardínia, makréla, hering, tonhal), a magvak, diófélék (lenmag, chia magok, szójabab) és a zöldségek (kelbimbó, spenót, brokkoli), ezek fontosak, hogy az asztma étrend szerves részei legyenek.

Elolvasom a cikket