Összetevők, melyeket érdemes kerülni a kozmetikumoknál

Kaufmann Angéla
2024. augusztus 26. hétfő. 5:08

Ha szépségápolási termékeinkről van szó, úgy tűnhet, hogy a kerülendő összetevők listája percről percre bővül. De ez nem azt jelenti, hogy démonizálnia kellene minden olyan összetevőt, amely a beszélgetés részét képezi – az igazat megvallva, a marketingnek sok köze van hozzá. Ugyanakkor folyamatosan jelennek meg új tudományok is, amelyek több bizonyítékon alapuló információt kínálnak arról, hogy mi jó és mi nem jó a bőrének, ami segíthet eldönteni, hogy mit használjon.

Aztán persze vannak személyes különbségek is, mert ami önnél érzékenységet okozhat, az lehet, hogy másnál jól működik. Végső soron ez a fogyasztóra hagyja a felelősséget, hogy megtudja, mi a jó neki és mi nem – és ez nem könnyű feladat a kint található téves információk mellett.

A helyzet tisztázása érdekében szakértői meglátásokat osztunk most meg arról, hogy mely bőrápoló összetevőket érdemes elkerülni.

Kerülendő mérgező összetevők:

Formaldehid: A több évtizedes kutatás ellenére, amely a formaldehidet ismert rákkeltő anyagok közé sorolja, még mindig meglehetősen gyakori összetevője a hajkiegyenesítő termékeknek, a körömlakknak, a szempilla ragasztónak és egy sor egyéb kozmetikumnak. Szerencsére egyes kiskereskedők kezdik betiltani a polcairól a formaldehidet tartalmazó termékeket.

Szintetikus illatanyagok: figyelmeztetés: Amikor az összetevők címkéjén egyszerűen „illat” vagy „parfüm” szerepel, ez gyakran több száz olyan vegyi anyag gyűjtőfogalma, amelyeket a márkáknak nem kell közzétenniük.

(Ez sokkal nehezebbé teszi annak felismerését, hogy mi okozhat reakciót.)

Sziloxánok: Ciklikus szilikonokként is ismertek, ezek a vegyületek számos kozmetikai és bőrápoló termékben megtalálhatók – de nem jók a környezet számára, és az endokrin zavarokkal is összefüggésbe hozhatók

Oxibenzon: Az oxibenzon egy potenciális endokrin károsító, számos fényvédőt tartalmazó bőrápoló termékben megtalálható, beleértve a testápolókat, ajakbalzsamokat, tisztítószereket, illatanyagokat és még babatermékeket is.

Talkum: Míg a talkumpor (amelyet gyakran simítószerként használnak sminkekben) általában biztonságos, azbeszttel is szennyeződhet, amely ismert rákkeltő és tüdőbetegségek kiváltója.

Rezorcin: A hajszínező és szőkítő termékek gyakori összetevője, mely bőrirritációhoz és az immunrendszer diszfunkciójához vezethet. Az állatkísérletekben a rezorcin megzavarhatja a pajzsmirigy normális működését.

Elolvasom a cikket