Természetes antibiotikum

A propoliszt általában méhragasztónak nevezik. Ez egy olyan anyag, amelyet a méhek termelnek, hogy megvédjék a kaptár repedéseit és bejáratát a kórokozóktól (baktériumok, vírusok és gombák). Ezért gyógyító tulajdonságait az emberek nagyra értékelik. A propoliszt a méhek arra is használják, hogy a méhsejteket a kaptár falához rögzítsék, mivel állaga a hőmérséklet függvényében változik.

A propolisz olyan gyantaszerű anyag, amelyet a méhek a növények rügyeiből és váladékából gyűjtenek, és amelyet e rovarok mirigyváladékával kevernek. Ezt méhenzimek segítségével dolgozzák fel, majd a virágporral és a viasszal egyesítik.

A propolisz kémiai összetétele függ az évszaktól, az előállításához használt anyagok forrásától és a méhek fajtájától, amelyek a propoliszt előállították.
A propolisznak viszkózus és sűrű állaga van, amely azonban nem állandó, és függ a környezeti hőmérséklettől.

  • 15 °C alatt a propolisz kemény és morzsolódik,
  • 36°C körül – puha és plasztikus,
  • 70°C körül – félig folyékony és viszkózus,
  • körülbelül 90°C-on – megolvad.

A propolisz íze balzsamos, egyesek fanyarnak, keserűnek és égetőnek mondják. Erős és határozott, de kellemes illata van. A propolisz színe attól függ, hogy a méhek hol gyűjtötték a virágport és a gyantát. Lehet világossárga, narancssárga, vörös, zöldes, barna vagy akár fekete is.

Miből készül a propolisz?

A propolisz több mint 300 különböző anyagot tartalmaz. Lehetetlen a propolisz egyetlen konkrét összetételét meghatározni, mivel az hajlamos változni attól függően, hogy milyen növényről gyűjtötték a gyantát, és számos környezeti tényezőtől függően.
A kémiai összetétel kisebb változásai ellenére a propolisz fő összetevői mindig a gyanta (40-50%) és a viasz (20-30%).
A propolisz számos antioxidáns vegyületben gazdag, különösen terpénekben és polifenolokban, amelyek tömegének 14-16%-át teszik ki. A leginkább kutatottak a következők:

  • flavonoidok – többek között a kvercetin, a kaempferol, a pinokembrin, a pinostrobin és az apigenin,
  • fenolos karbonsavak – ferulinsav, szalicilsav, kumarinsav, gallusz- és kávésav,
  • aldehidofenolok,
  • ketofenolok.

A propolisz kis mennyiségben tartalmaz poliszacharidokat (cukrokat) és méhpollenszemeket, amelyek mennyisége elérheti a 10 százalékot.
Számos illékony anyag, többek között: ezek határozzák meg érdekes illatát, és tömegének 8-10 százalékát teszik ki.

A propolisz nagy mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, például vasat, cinket, rezet, mangánt, foszfort, kobaltot, szilíciumot, magnéziumot és szelént.

Miben segít a propolisz? Gyógyászati tulajdonságok

A propolisz antioxidáns hatású. A méhragasztóban található flavonoidok, fenolos vegyületek, valamint a C- és E-vitamin erős antioxidánsok, amelyek nagyon hasznosak a szabad gyökök szervezetre gyakorolt káros hatásai ellen.
Az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületek semlegesítik a felesleges káros szabad gyököket. Ez véd a szervezetben fellépő általános gyulladás ellen, amely többek között hozzájárul az érelmeszesedéshez, az autoimmun- és rákos betegségekhez, valamint a cukorbetegséghez. Ezenkívül a polifenolok, az aromás észterek és a terpének fontos szerepet játszanak a szervezet rák elleni védelmében.

A propolisz széleskörű antimikrobiális hatással rendelkezik az alábbiak ellen:

  • Baktériumok: staphylococcusok, streptococcusok, tuberkulózisbacilusok, halvány spirochéták (szifiliszt okozó), corynebaktériumok (diftériát okozó),
  • a bőr és a nyálkahártyák gombásodásáért felelős élesztőgombák,
  • a bőr, a haj és a köröm gombásodását okozó dermatofiták (egy gombafajta),
  • vírusok: influenza, tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás és herpeszvírusok (HSV).

Hogyan kell szedni a méh propoliszt? A cseppek adagolása

A propolisz cseppeket naponta háromszor 1/2 teáskanálnyit (20-25 csepp) használjuk megfázás, influenza, gyomor- és májbetegségek esetén. A szert kis mennyiségű meleg vízben – kb. 1/4 csészényi – kell feloldani.
A propolisszal való gargalizálás (kb. 50 csepp egy pohár vízben) kiváló torokfájás, szájnyálkahártya-gyulladás és szájpenész esetén.

A propolisz cseppeket belső és külsőleg, sebek és gennyes bőrgyulladás esetén használják. A propolisz kenőcs a bőrelváltozások nagyon nagy hatékonyságú kezelésére szolgáló gyógyszer. Nem szabad elfelejteni, hogy a propolisz nem gyógyszer, hanem étrend-kiegészítő, és nem helyettesítheti a betegség megfelelő kezelését.

Elolvasom a cikket