A koffeinfüggőség csökkentésének módja

A koffein alvászavarokhoz, fokozott ingerlékenységhez, idegességhez, fokozott vizeléshez, fejfájáshoz és remegéshez vezethet – számol be a Sports.kz.

„Azoknál az embereknél, akiknek a kórtörténetében szorongás, depresszió vagy hangulatzavarok szerepelnek, a magas koffeinfogyasztás fokozhatja az instabilitás érzését” – magyarázta Maya Feller táplálkozási szakértő a Time magazinnak adott interjújában. Ugyanakkor a koffeintartalmú italok hirtelen elhagyása is rendkívül kellemetlen tüneteket idézhet elő az elvonási tünetek kialakulása miatt – más szóval ugyanolyan „elvonási tüneteket” tapasztalhatunk, mint a sokkal súlyosabb szerek rabjai.

„Nem javaslom a koffein azonnali elhagyását, különösen azoknak nem, akik rendszeresen fogyasztják” – mondta a szakértő. A táplálkozási szakértő azt javasolta, hogy fokozatosan csökkentsük a fogyasztást, naponta legalább 5-10 százalékkal, amíg el nem érjük a megfelelő fogyasztási szintet – napi 400 mg-ot. Ugyanakkor meg kell érteni, hogy a kávé és a tea elutasítása általában a folyadékbevitel csökkenéséhez vezethet, ezért egy koffeintartalmú ital elhagyásakor azt egy pohár vízzel vagy stimulánsok nélküli itallal kell helyettesíteni.

Elolvasom a cikket