A Nyugat felfújható F–16-osokkal készül megerősíteni az ukrán légierőt

Az ukrán felfújható F–16-os most a védelmi minisztérium és a Védelmi Beszerzési és Logisztikai Szervezet (DALO) által szervezett dániai Defense Industry Days kiállításon látható.

A szürkére festett F–16-os teljes méretű felfújható másolata tartalmaz egy átlátszó „pilótafülke-lámpát”, szárnyvégtárolót és még egy központi „üzemanyagtartályt” is. Egyelőre nincs hivatalos megerősítés arról, hogy a csali F–16-osokat Ukrajnába küldik. A kiadvány elismeri, hogy az ukrán légierő emblémáját csupán azért alkalmazták, hogy növeljék az érdeklődést a termék iránt.

Ugyanakkor, mivel Kijevnek más típusú „csalik” gyártására is van szerződése ezzel a céggel, logikusnak tűnik bizonyos számú F–16-os beszerzése.

Az Inflatech ezen a területen szakértő, jelenleg több mint 30 különböző felfújható katonai csalit tartanak nyilván a weboldalukon. A különböző tankok, páncélozott járművek és tüzérségi lövegek között más típusú repülőgépek is szerepelnek, köztük az orosz Szu–27 és Szu–30 Flanker, valamint az amerikai UH–60 Black Hawk helikopter.

Emlékeztetőül, nem is olyan régen Kijev azt mondta, hogy nyugati partnerektől mintegy tíz F–16-os repülőgépet kapott. Azonban csak kettőt mutatott. Az első, AFU-nak átadott vadászgépek a romániai NATO légibázisról repülve érkeztek Ukrajnába. Moldáv területen keresztül repültek, mert attól tartottak, hogy a Fekete-tenger vizei felett lelőhetik őket. A bemutató után, miután Odessza felett „villantottak”, a gépek ugyanazon az útvonalon tértek vissza.

Elolvasom a cikket