Az eredményes diéta titka

1. lépés: Reális célkitűzés

Egy diéta csak akkor lehet igazán eredményes, ha reális célokat tűz ki maga elé, és valóban lépésenként halad. Hiába van tíz-húsz vagy akár még több kiló súlyfeleslege, ne úgy kezdje a diétát, hogy „leadok húsz kilót”. Ez csak megrémiszti az embert, és azt az üzenetet küldi az agynak, hogy nagyon hosszú ideig kell éheznie. Ha azonban úgy vág bele egy kúrába, hogy „első lépésként leadok öt kilót”, az idegrendszer és a szervezet másképp reagál. Ekkora súlyvesztés kitűzésénél látszik a fény az alagút végén.

2. lépés: Ne legyen mérlegfüggő

Ne az legyen reggelente az első dolga, hogy felpattan a mérlegre. Egy észszerű, stabil fogyókúrás programnak időre van szüksége, hogy jól mérhető hatással legyen a súlyra. Lelkileg is nehéz azzal szembesülni, hogy hiába változtat az étrenden és életmódon, a mérleg nyelve mégsem mozdul elég nagyot. Válasszon ki inkább egy régi ruhadarabot, amely egykor jó volt. Időnként próbálja fel, és figyelje a változásokat. Az eredmények sokszor sokkal jobban mérhetők centikben, vagy ha úgy tetszik, „cipzárnyi távlatokban”.

3. lépés: Új kezdet, új ruhatár

Szeretne lemenni az edzőterembe, vagy kipróbálná a spinninget, de edzőfelszerelésként csak egy kinyúlt nadrágot és néhány túlméretezett pólót tud összepakolni? Mielőtt megvenné a bérletet, tegyen szert egy új edzőnadrágra, egy jó sportmelltartóra és néhány kényelmes, sportos trikóra. Az új, csinos ruhák magabiztosságot adnak majd, jobban fogja érezni magát a bőrében, ezáltal a lelkesedése is nőhet a mozgás iránt. Ráadásul, ha már beruházott egy komplett tornaszettre, már csak nem hagyhat fel az edzésekkel, nem igaz?

4. lépés: Reggelizzen!

Sokan hajlamosak a reggelit letudni egy kávéval, teával, és csak napközben kapnak be pár falatot. Ez azonban nem a legjobb módja a fogyásnak. Sokkal jobb, ha reggel tíz perccel korábban kel, és elfogyaszt egy egészséges reggelit, amely biztosítja szervezete számára az energiát a napi feladatokhoz. Így napközben már beéri egy könnyű, egészséges nassal is.

5. lépés: Ne mondjon le a kedvenceiről

Vannak emberek, akik képtelenek élni egy bizonyos étel vagy ételtípus nélkül. Van, akinek a mindennapi csoki az éltető eleme, van, aki a kenyérről nem képes lemondani, s olyan is van, aki sósmogyoró-függő. Aki ennyire függ egy ételféleségtől, az szinte képtelen teljesen kiiktatni az életéből. Ilyenkor egyszerűen csak korlátozni kell ennek a bizonyos dolognak a fogyasztását. Mennyiségben és a fogyasztás gyakoriságában egyaránt.

6. lépés: Kezdje hétfőn!

Tanulmányokkal igazolható, hogy a hétfőn elkezdett diéták a legsikeresebbek. A hétfői nap, a hét eleje egyben egy új kezdetet is jelképez. Ezért kezdje a fogyókúrát kipihenten, felfrissülten, hétfőn. És ne feledje: egy évben 52 hétfővel számolhatunk, ez tehát 52 újabb esélyt jelent arra az esetre, ha a leadott kilók visszacsúsznának, vagy ha több napon át tartó bűnbe esne.

7. lépés: Állítson be kalóriaradart!

Először is legyen tisztában azzal, mennyi a napi szükséges kalóriamennyisége, és mennyire van szüksége a fogyáshoz. A kapott értéket ossza el három nagyobb és két kisebb étkezésre, valamint – ha lehet – hagyjon magának 100-200 kalóriányi, vagyis pontosan egynassnyi kalóriát vészhelyzetre. Ha a saját ízlésének megfelelően azt is meghatározza, hogy mi fér bele a kikalkulált mennyiségbe, egy idő után az étkezések és a számolgatások egyszerű rutinná válnak.

8. lépés: Határozza meg a személyes porciókontrollt!

Ehhez semmilyen mérőeszközre nem lesz szüksége, elegendő a kezére pillantani. A tenyerének a felülete megegyezik az alkalmanként elfogyasztandó szeletnyi hússal, az ökölbe szorított kéz megegyezik egy adag rizzsel, kétökölnyi mennyiség jelenti az egyadagnyi zöldség javasolt mennyiségét, míg a hüvelykujj csúcsa a naponta megengedett mennyiségű olaj, vaj vagy margarin, esetleg majonéz mennyiségét adja.

9. lépés: Vezessen étkezési naplót!

Hiába a kalória- és a porciókontroll, étkezési napló segítségével tudja a leghatékonyabban ellenőrizni, mit és mennyit evett. Fontos azonban, hogy ne csaljon! Gondolja végig minden egyes elfogyasztott falatot, írja fel azt is, ha megette a gyerek maradék perecét vagy elcsórta a megmaradt kiflicsücsköt. Az ételekhez kalóriát is rendelhet, így rögtön láthatja, min kell változtatni.

10. lépés: Tűzzön ki apró célokat!

Mindennapra tűzzön ki egy apró, elérhető célt. Például azt, hogy egy adag zöldséggel többet eszik, vagy azt, hogy a reggelit egy fél grépfrúttal kezdi. Tarthat hetente egyszer vegetáriánus napot, amikor tehermentesíti a szervezetét a húsfogyasztástól, vagy hetente egyszer délig csak gyümölcsöt eszik. Vágjon neki úgy, hogy ezek egyszeri alkalmak, megvalósításuk nem ütközhet akadályba. Ezek az apró sikerek erőt és lendületet adnak, növelik a magabiztosságot és a kitartást. Egy idő után pedig rutinná is válhatnak.

Elolvasom a cikket