Hajtókirályok is csatáznak Szilvásváradon

MH/ MTI
2024. augusztus 26. hétfő. 14:21

„Tizenhét esztendősen ott voltam az 1984-es vb-n, amelynek nagy szerepe volt abban, hogy fogathajtó lettem az öcsémmel együtt – idézte fel a Nemzeti Lovardában tartott hétfői sajtótájékoztatón emlékeit Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke. – Amikor elkészítettük a mostani vb pályázatát, tudtuk, hogy jelenleg négyesben nem az első vonalhoz tartozunk, de olyan hatású vb-t szeretnénk rendezni, amely a fiataloknak felkelti az érdeklődését eziránt a látványos sportág iránt.”

Lázár Vilmos a INEOS FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság sajtótájékoztatóján

Lázár Vilmos 1984-ben szeretett bele a fogathajtásba Szilvásváradon

Fotó: MH/Török Péter

A kettesfogathajtásban 12-szeres világbajnok sportvezető szerint a helyszín Közép-Európa legszebb lovasközpontja, amelynek rekonstrukciója 2018-ban befejeződött, és már akkor az volt a terv, hogy ott ünnepeljék az 1984-es vb jubileumát. Úgy vélte, a szilvásváradi Lipicai Lovasközpont bizonyítja majd, hogy méltó vendégül látni a fogathajtó világot.

„Tizennégy nemzet 43 fogata 215 lóval versenyez majd, ami komoly logisztikai kihívás, 11 ország pedig csapatot is indít. Rajtol az ausztrál Boyd Exell, aki egyéniben sorozatban hatszoros világbajnok, de a közönség megcsodálhatja a sportág talán legnagyobb legendáját, a 15-szörös vb-aranyérmes hajtókirályt, holland Ijsbrand Chardont is. Kilenc magyar fogat áll rajthoz, köztük olyanok, amelyek kitartanak a régi magyar lófajták mellett, mint a nóniusz, a házigazda Szilvásváradot pedig két fogat képviseli majd” – mondta a mezőnyről Lázár Vilmos, aki elárulta, az 1984-es vb egyéni aranyérmese, Juhász László előfutóként szerepel majd a mostani eseményen.
Fugli Károly, a nemzetközi szövetség tiszteletbeli elnökségi tagja és a szervezőbizottság vezetőségi tagja arról beszélt, hogy az olyan jubileumok is hozzájárultak a magyar pályázat sikeréhez a másik két erős riválissal szemben, minthogy a magyar szövetség fennállása centenáriumát ünnepli, valamint hogy az első magyar vb-aranyat Fülöp Sándor ötven éve szerezte, az utolsót pedig Lázár Zoltán húsz esztendeje. Hozzátette, az érmesek a Herendi Porcelánmanufaktúra serlegeit kapják majd.
„Mindig megtiszteltetés, ha bizalmat szavaz egy nemzetközi szövetség Magyarországnak. Számtalan esetben bizonyítottuk, hogy Magyarország jó házigazda, elég ha a vizes, vagy a tavalyi atlétikai világbajnokságra gondolunk. Ennek a pici országnak pedig a sportrendezvények szervezése által egyre nő a presztízse” – fogalmazott Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki megjegyezte, ezek az események üzenetet is hordoznak, hogy az emberek sportoljanak.
Cseri Dávid, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság igazgatója arról beszélt, legfőbb feladata volt, hogy élettel töltsék meg ezt a világhírű lovasközpontot, amely az elmúlt években kiállta a próbákat, mert öt szakágnak rendeztek világkupa-fordulókat.
A jövő héten szerdától vasárnapig sorra kerülő szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokságot a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség szervezi, a szakmai hátteret a Magyar Lovassport Szövetség, az infrastruktúrát az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad adja.

Jövő szerdán a megnyitóval veszi kezdetét az esemény, csütörtökön és pénteken a díjhajtást rendezik, szombaton ingyenes lesz a leglátványosabb maratonhajtás, míg a viadal vasárnap az akadályhajtással zárul világbajnokság.

Elolvasom a cikket