MNB: Jogtalanul gyűjtött kétmilliárd forint betétet

MH
2024. augusztus 26. hétfő. 10:29

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonnali hatállyal megtiltotta egy magánszemélynek, hogy Magyarországon jogosulatlanul betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása, illetve portfóliókezelés befektetési szolgáltatási tevékenységet végezzen.

Az MNB hivatalból – előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytat arra vonatkozóan, hogy egy magánszemély végez-e üzletszerűen a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerinti, jegybanki engedélyhez kötött betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, valamint portfóliókezelés befektetési szolgáltatási tevékenységeket.

A rendelkezésre álló adatok szerint a magánszemély legalább 200 magyar természetes személlyel kötött megbízási szerződéseket annak érdekében, hogy a rábízott tőkével tőzsdei kereskedési tevékenységet folytasson. A magánszemély a befektetőkkel kötött megbízási szerződése szerint 100 százalékos tőkegaranciát vállal a részére átadott pénzeszközökre, s tevékenységét sikerdíj ellenében végzi.
A számlaforgalmi adatok alapján megállapítható, hogy a magánszemély részére a befektetők több mint kétmilliárd forintot
utaltak át az elmúlt öt évben, mely összegből közel 400-400 millió forintot utalt tovább egy magyarországi és egy ciprusi székhelyű befektetési vállalkozásnál vezetett értékpapírszámlájára, ahol állítása szerint devizapárokkal kereskedik.
A folyamatban lévő eljárásban eddig beszerzett bizonyítékok alapján valószínűsíthető, hogy a magánszemély az MNB engedélye nélkül jogosulatlanul forrásgyűjtési tevékenységet végzett, illetve végez, és annak során ráadásul nagymértékű veszteséget könyvelt el.

A jegybank ügyfélvédelmi okokból a magánszemélynek azonnali hatállyal megtiltotta, hogy bármely pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A piacfelügyeleti eljárás lezárását követően a döntését a jegybank honlapján nyilvánosan közzéteszi. Ezen túlmenően az MNB a beszerzett bizonyítékok alapján feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen.

Elolvasom a cikket