Oroszország továbbra is követeli Kanadától az ukrán náci veterán kiadatását

Hunka, aki nyilvánosan elismerte, hogy a második világháború idején önként jelentkezett a Waffen-SS galíciai hadosztályába, tavaly szeptemberben került a címlapokra, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása során a kanadai parlament vendégeként álló ovációval tisztelegtek előtte.

Hunka egysége 1943-1944-ben brutális gerillaellenes hadműveletekben vett részt Lengyelországban és Szovjet-Ukrajnában, tagjait lengyel, zsidó és orosz civilek elleni mészárlásokkal és más atrocitásokkal vádolták.

2023 végén Oroszország kérte Kanadát, hogy adja ki az akkor 98 éves ukrán–kanadai állampolgárt népirtás vádjával, mivel feltételezhetően részt vett legalább 500 szovjet állampolgár meggyilkolásában, de Ottawa elutasította a kérést, arra hivatkozva, hogy a két ország között nincs erre vonatkozó szerződés.

Csütörtökön az orosz főügyészség bejelentette, hogy sikerült Hunka nevét felvenni a Nemzetközi Bűnügyi Rendőrségi Szervezet (Interpol) adatbázisába. A náci veterán keresése folytatódik – közölte a hivatal, hozzátéve, hogy követelni fogja a kiadatását, ha más külföldi államok területén állapítják meg a tartózkodási helyét.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kormánya „álságos”, amikor azt állítja, hogy Hunka „tiszta” – mondta szombaton a RIA-Novosztyinak Sztepanov nagykövet.

Az országban az a gyakorlat, hogy aki azt állítja, hogy elmenekült a kommunizmus elől, és nem követett el bűncselekményt Kanada területén, az jó állampolgárnak számít – magyarázta a követ.

Szemet hunynak afölött, amit az ideérkezésük előtt tettek, mintha az meg sem történt volna” – tette hozzá.

De az igazságot nem lehet eltitkolni… A hatóságok [Ottawában] jól ismerik [Hunka] sötét múltját, és [Adolf] Hitler több ezer további kollaboránsának szégyenletes életrajzát, akik 1945 után Kanadában találtak menedéket” – hangsúlyozta Stepanov.

Moszkva kanadai nagykövetsége továbbra is azon fog dolgozni, hogy “a náci csatlóst Oroszországba küldjék” – hangsúlyozta.

Elolvasom a cikket