Segíti a fogyást, kordában tartja a koleszterinszintet és fényessé teszi a hajat

Az almaecet egy savanyú folyadék, amelyet erjesztett almából állítanak elő. A zúzott alma, a víz és az élesztő legalább 30 napig szobahőmérsékleten áll. Ez idő alatt az élesztő az almából származó cukrokat alkohollá alakítja. Ezután a baktériumok az alkoholt ecetté alakítják.

Az emberek évszázadok óta használják az almaecetet az ételek ízesítésére és tartósítására. Ma már sokan állítják, hogy az almaecetnek gyógyhatása is van.

Néhány tanulmány szerint az almaecet fogyasztása segíthet a vércukorszint szabályozásának javításában. Egy vizsgálat szerint azoknál, akik étkezés előtt ecetet fogyasztottak, az étkezés után alacsonyabb volt az inzulin- és trigliceridszint, mint azoknál, akik placebót kaptak.

Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik almaecetet fogyasztottak egy alacsony kalóriatartalmú diéta mellett, többet fogytak, mint azok, akik csak a diétát követték. Miután 12 hétig naponta 30 milliliter almaecetet fogyasztottak, a résztvevőknek alacsonyabb volt a testtömegindexük és kevesebb volt a hasi zsírszövetük, és kisebb étvágyról számoltak be, mint azok, akik nem fogyasztottak ecetet.

A magas triglicerid- és koleszterinszint növelheti a szívroham és a stroke kockázatát. A magas összkoleszterinszint is növeli a szívproblémák kockázatát. Bizonyítékok arra utalnak, hogy az almaecet szedése segíthet mind az összkoleszterinszint, mind a trigliceridszint csökkentésében.

A gombás fertőzések a kisebb problémáktól az életveszélyes problémákig terjedhetnek. Leggyakrabban az emberek a szájban, a torokban és a hüvelyben kapnak a betegek gombás fertőzéseket. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb lehet a gombás fertőzések kialakulásának kockázata, különösen, ha nem jól szabályozzák vércukorszintjüket.

Egyes kutatások szerint az almaecet potenciális gombaellenes kezelés lehet.

A négy százalékos maleinsavtartalmú almaecet képes elpusztítani egy gombás fertőzést a szájban, amely akkor fordulhat elő, ha valaki műfogsort visel.

Kevesen tudják, de az almaecetnek antibakteriális tulajdonságai is lehetnek.

Sokan használják az almaecetet hajöblítőként, hogy javítsa a haj fényét és simaságát. Bár tanulmányok nem erősítették meg ezeket az előnyöket, az ecet savas jellege alkalmas lehet a hajra való használatra. A lúgos hajápoló termékek károsíthatják és göndörré tehetik a hajat. Az almaecet alkalmazása savas tulajdonságai révén javíthatja a haj állapotát vagy megjelenését.

Egyesek az almaecetet a bőr tonizálására vagy a pattanások kezelésérem is használják, de ezeket a felhasználási módokat nem támasztják alá tudományos vizsgálatok.

Azonban nagyon oda kell figyelni, hogy ha valaki szeretné rendszeresen fogyasztani, mivel savas, a hígítatlan almaecet szájon át történő rendszeres fogyasztása gyengítheti a fogzománcot. Az almaecetben lévő sav gyakori fogyasztása esetén irritáló vagy károsíthatja a torkot is.

Az almaecet a szemet is égetheti és irritálhatja, ezért óvatosan kell eljárni, amikor az arcra, a hajra és a fejbőrre kenik.

A szakértők nem határozták meg az almaecet biztonságos vagy ajánlott mennyiségét a különböző egészségügyi felhasználási módokhoz. Érdemes először orvoshoz fordulni, mielőtt almaecetet használnánk valamilyen betegség kezelésére.

Az almaecet fogyasztásának legbiztonságosabb módja, ha kis mennyiségben, ételekben és öntetekben használják.

Közvetlen fogyasztás esetén az almaecet vízzel való hígítása biztonságosabb és kíméletesebb lehet a fogakra és a torokra nézve.

Próbáljon meg 1 teáskanál ecetet egy pohár vízzel összekeverni. Naponta legfeljebb kétszer vegye be. Azok, akik kellemetlennek találják az ízét, esetleg tovább hígíthatják.

Az almaecet alacsony kalóriatartalmú módja az ételek ízesítésének. Bár néhány kisebb tanulmány és esetleírás arra utal, hogy az almaecetnek számos potenciális egészségügyi tulajdonsága lehet, még sok nagyszabású vizsgálatra van szükség ezen előnyök megerősítéséhez.

Elolvasom a cikket