A magyar kultúra a Kárpát-medencében őrzi és erősíti identitásunkat

MH/MTI
2024. augusztus 27. kedd. 21:21

Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, valamint Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter összehívására ülésezett hétfőn a Nemzeti Kulturális Tanács (NKT). A magyar nagystratégia megvalósítása elképzelhetetlen a kultúránk nélkül, amely identitást őriz, erősít és egyben megjeleníti a magyar kultúrkiválóságot a nemzetközi térben – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kedden az MTI-vel.

Ennek mentén az NKT áttekintette a jelenleg elérhető kulturális programokat, és javaslatot fogalmazott meg Kárpát-medencei kiterjesztésükre – áll a közleményben.

A tanácskozáson tárgyalták az előadóművészeti és közgyűjteményi területekről érkező jogszabály módosítási javaslatokat, amelyeket várhatóan az őszi törvényalkotás folyamán foglalnak jogszabályba.

A tanács a Hagyományok Házát, a cirkuszművészetet és a filmművészetet érintő kezdeményezéseket is tárgyalt. Az elmúlt évek kulturális fejlesztései, mint a Magyar Zene Háza vagy a megújult Operaház ékes bizonyítéka annak, hogy a magyar kultúra erős, virágzik, a magyar kulturális intézmények fejlődnek – olvasható a közleményben.

Mint írják, egyetértettek abban, hogy kiemelten fontos a fiatalok magyar kultúra iránti szeretetének erősítése, erre vonatkozóan az ősz folyamán további javaslatokkal fognak élni.

Mindemellett megtárgyalták a minisztérium és az NKT részéről érkezett színházbiztonsági javaslatokat. Ennek részeként egyrészt az egyes eljárásrendek megújítására vonatkozó irányelvet fogalmaztak meg, másrészt az ősz folyamán továbbképzés indul mind a biztonsági szakemberek, mind a rendezők, mind pedig a művészek számára – áll a közleményben.

Elolvasom a cikket