Botrányos spanyol döntés

Stratégiai érdekeltségekre és nemzetbiztonsági okokra hivatkozva a spanyol miniszterek tanácsa kedden elutasította, hogy a magyar Ganz-MaVag vásárolja fel a Talgo vonatgyártót – írja a spanyol sajtó. Ezzel egyébként egy tavaly november óta tartó hercehurca végére akar pontot tenni a spanyol fél.

A spanyolok szerint ez geopolitikai kérdés, mert egyrészt a Talgo olyan technológiával rendelkezik, amely a balti országok katonai mobilitását érinti, illetve úgy vélik, a magyar ajánlattevő a kormányzati háttér miatt orosz és szélsőjobboldali kapcsolatokkal rendelkezik.

A közlekedésügyi miniszter ehelyett alternatívát próbál keresni a Talgo számára, ami egyes lapforrások szerint a cseh Skoda lehetett volna, ám a Skoda arról tájékoztatta a Talgo vonatgyártót, hogy az iparági fúzió lehetőségének feltérképezése után úgy döntött, nincs szándékában felvásárlási ajánlatot tenni.

„Bár a Talgo igazgatótanácsa örömmel fogadta a magyar ajánlatot, a kormány a Covid-időszakban született jogszabályt alkalmazva akadályozza meg az üzletet, stratégiai jelentőségre hivatkozva” – állapítják meg a spanyol cikkek, amelyek szerint az Európai Bíróság biztosan Magyarországnak adna igazat, ha elé kerül az ügy, még akkor is, ha Madrid ideológiailag közelebb áll hozzá, mint Budapest.

Elolvasom a cikket