Ez a gyümölcs jót tesz a szívnek

A sárgabarack Kínából érkezett hozzánk. A csonthéjas gyümölcsök közé tartozik, azaz belül kemény magot rejt.

A sárgabarack tápértéke

Mia Seung regisztrált dietetikus arról számol be, hogy a sárgabarack nagy mennyiségben tartalmaz karotinoidokat, azaz növényi pigmenteket, amelyek a gyümölcs élénksárga színét adják. A karotinoidok emellett antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek. A sárgabarackban a leggyakoribb karotinoid a béta-karotin (60-70 százalék). A National Library of Medicine (NLM) szerint a béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakítható, ami jótékonyan hat a fogak, a szem és a bőr egészségére.

Ezenkívül a sárgabarack más antioxidánsokat, például flavonoidokat, E- és C-vitamint is tartalmaz. Ezt Charmaine Jones dietetikus és a Food Jonezi alapítója árulta el. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a lédús gyümölcs magas ásványi anyag- (magnézium, kalcium, kálium) és rosttartalommal is rendelkezik.

Egy nyers sárgabarack (35 g, 17 kalória) az USDA adatbázisa szerint a következőket tartalmazza:

– 1 gramm fehérjét,
– 1 gramm zsírt,
– 4 gramm szénhidrátot,
– 1 gramm rostot,
– 3 gramm cukrot.

Milyen előnyei vannak a sárgabaracknak

A sárgabarackot gyakran „aranygyümölcsnek” is nevezik, mivel sok tápanyagot tartalmaz és világos színe van. A sárgabarack jótékony hatással van a szervezetünkre.

Védekezés a krónikus betegségek ellen

Ahogy korábban már beszéltünk róla, a sárgabarack karotinoidokat tartalmaz, amelyek antioxidánsok. Marissa Meshulam dietetikus és az MPM Nutrition alapítója szerint az antioxidánsok segítenek megőrizni a sejtek egészségét azáltal, hogy semlegesítik a szabad gyököket (ezek okozzák az oxidatív stresszt, ami jó néhány krónikus betegséget, különösen a szív- és érrendszeri betegségeket, a 2-es típusú cukorbetegséget, a rákot okozhatja).

A flavonoidok és a C- és E-vitaminok szintén antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így a sárgabarackot mindenképpen érdemes beilleszteni az étrendbe.

Segít az egészséges emésztésben

A bélrendszer egészsége egy másik előny, amely a sárgabarack fogyasztásából származik. A gyümölcsök rostjai a bélben feloldódnak és gélszerű anyagot képeznek.

Támogatja a szív egészségét

A sárgabarack mindenekelőtt káliumban gazdag, ami segít a szív egészségének megőrzésében. Ez az ásványi anyag segíti az izmok összehúzódását és csökkenti a magas vérnyomást, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. A sárgabarack emellett csökkenti a magas koleszterinszintet, amely szintén a szívbetegségek egyik oka.

Támogatja az immunrendszer működését

Ha szeretné támogatni az immunrendszerét, akkor mindenképpen iktassa be a sárgabarackot a napi étrendjébe. A sárgabarackban sok E- és C-vitamin található, amelyek egyszerűen nélkülözhetetlenek az immunitásunkhoz. Különösen a C-vitamin védi a fehérvérsejteket az oxidatív stressztől, amely biztosítja, hogy ezek a sejtek hatékonyan elpusztítsák a kórokozó mikrobákat.

A szem egészségének támogatása

A sárgabarack béta-karotint tartalmaz, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át, ami nagyon szükséges az egészséges látáshoz. Emellett a sárgabarack zeaxantint és luteint is tartalmaz. Bár ezek nem alakulnak át A-vitaminná, mégis döntő hatással vannak a szem egészségére. Védik a retinát (a szem hátsó része mentén található szövetet). Emellett ezek az antioxidánsok megvédik a szemet az oxidatív stressztől, így csökkenthetik az időskori sárgafolt-degeneráció és a szürkehályog kockázatát.

Elősegíti a hidratálást

Kiderült, hogy nem a zeller és az uborka az egyetlen olyan étel, amely segít a szervezet hidratálásában: a sárgabarack 86 százalékban tartalmaz vizet.

A sárgabarack potenciális ártalma

Korlátoznia kell a sárgabarack fogyasztását, ha magas a káliumszintje. Ez szabálytalan szívveréshez vezethet, és ezt gyakran krónikus vesebetegséggel hozzák összefüggésbe, de szívelégtelenség is okozhatja.

A sárgabarack fogyasztása tovább növelheti a káliumszintet, ami hányingert és gyengeséget okozhat.

Egy másik ellenjavallat a sárgabarackallergia. Óvatosan kell eljárnia, ha allergiás a szilvára, őszibarackra, mogyoróra, cseresznyére, kivire. Ezek mind olyan közös fehérjéket tartalmaznak a sárgabarackkal, amelyek allergiás reakciót okozhatnak.

Hány sárgabarackot lehet enni naponta?

A táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy a nők naponta legfeljebb 300 g sárgabarackot, a férfiak pedig 400-500 g-ot fogyasszanak. Jobb, ha étkezések között, vagy néhány órával vacsora előtt vagy reggeli után fogyasztjuk. Éhgyomorra nem szabad sárgabarackot enni, mert irritálhatja a beleket.

Elolvasom a cikket