Ez a nem mindennapi tünet a magas vérnyomás hírnöke

A British Hearth Foundation (BHF) szerint az orrvérzés számos olyan tünet közé tartozik, amelyek magas vérnyomásra utalhatnak. Ezenfelül a homályos látás, a légszomj, a mellkasi fájdalom, a szédülés és a fejfájás is ennek a tünete lehet. A magas vérnyomás azért is rendkívül veszélyes, mert hosszú ideig észrevétlen marad, és ha nem kezelik, akár halálhoz is vezethet – figyelmeztet a Bors.

Az Egyesült Királyságban több mint minden negyedik felnőttnek magas a vérnyomása, de sokan nem tudják, hogy ezzel a betegséggel küzdenek. Sok magas vérnyomásban szenvedő ember jól érzi magát, és nincsen semmilyen különösebb panasza. Ha negyven év feletti, egészséges felnőtt, akkor ajánlott legalább ötévente egyszer ellenőriztetnie a vérnyomását. De ha ön fokozottan veszélyeztetett, akkor gyakrabban, ideális esetben évente legalább egyszer – közölte a British Hearth Foundation.

A magas vérnyomás és az orrvérzés közötti kapcsolat feltehetően az orrban lévő erek károsodásának következménye. Az amerikai székhelyű Medical Associates of North Texas szerint bár a legtöbb szakértő úgy véli, hogy a magas vérnyomás önmagában nem okoz orrvérzést – kivéve, ha az rendkívül magas –, az orrban lévő ereket károsíthatja, amely valószínűbbé teszi a vérzést.

Egyes kutatások szerint a magas vérnyomás növelheti a súlyosabb orrvérzés kockázatát. Egy tanulmány megállapította, hogy a magas vérnyomású emberek 2,7-szer nagyobb valószínűséggel szorulnak sürgősségi ellátásra orrvérzés miatt, mint azok, akiknek a vérnyomása rendben van – írja a Mirror.

A magas vérnyomás tünetei:

  • homályos látás
  • orrvérzés
  • légszomj
  • mellkasi fájdalom
  • szédülés
  • fejfájás

Elolvasom a cikket