Ez az étel garantáltan segít a fogyásban

A legegészségesebb, kalóriaszegény, fehérjetartalmú ételnek a saját levében lévő tonhalkonzervet tartják. Erős fehérjeforrás és gyakorlatilag zsírmentes. A szervezet hatalmas energiafelhasználással emészti meg, így segít megfelelő formában tartani a testet és megőrzi az izomtömeget. Cikkünkben elmondjuk, milyen egyéb egészségügyi előnyei vannak a tonhalnak, és mi lehet a termék káros hatása.

Miért a tonhal a legegészségesebb fehérjeforrás?

Száz gramm tonhal (saját levében) 25 gramm fehérjét tartalmaz. Ennek a halnak a fehérjéje egyébként nem kevesebb, mint húsz aminosav-vegyületet tartalmaz, amelyek közül nyolc esszenciális.

A tonhalkonzerv gyakorlatilag zsírmentes, amely nem mondható el a diétás húsokról vagy más halfajtákról. De nem szabad összetéveszteni a növényi olajban lévő tonhalkonzervet a saját levében lévő termékkel, mert az előbbi nemcsak az alakra, hanem a szervezet általános egészségére is rendkívül káros lehet.

Milyen egyéb előnyei vannak a tonhalnak az emberi egészségre?

A hal nagy mennyiségű niacint tartalmaz, egy olyan vitamint, amely hasznos az agy és az idegrendszer aktív működéséhez. Emellett ez a vitamin képes normalizálni a vér koleszterinszintjét és erősíteni a szív- és érrendszert. Száz gramm tonhalkonzerv akár három niacinadagot is tartalmazhat.

A tonhal erős magnézium-, cink-, foszfor-, szelén- és vas-, valamint A- és E-vitamin-forrás. Ezért az orvosok azt javasolják, hogy mindenképpen iktassuk be a napi étrendbe. A tonhal nagy arányban tartalmaz jódot is, amely nagyon fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.

Milyen káros hatásai vannak a tonhalnak?

Ennek a halnak a húsában felhalmozódhat a higany, amely nagyon veszélyes a szervezetre. Egy átlagos adag hal nem okoz semmilyen kárt, de nem szabad nagy mennyiségben fogyasztani. Higanytartama miatt a tonhalat terhes nők nem fogyaszthatják.

A halkonzervek sok sót és növényi olajat tartalmazhatnak, ezért jobb, ha a saját levében lévő tonhalat választjuk.

Elolvasom a cikket