Rendkívül fontos az egészségük szempontjából a gyulladáscsökkentő ételek fogyasztása. A krónikus gyulladások megelőzéséhez és enyhítéséhez azzal kell kezdeni, hogy minden szinten kényeztetni kell a testet. Ez azt jelenti, hogy olyan alapvető tápanyagokkal kell feltölteni magunkat, mint a vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, Omega-3-ak, élelmi rostok és probiotikumok. Mutatunk egy rövid listát a legfontosabbakról.
Gyümölcsök és zöldségek
A jó táplálkozás kulcsa az elegendő zöldség és gyümölcs fogyasztása. Vitaminokban, antioxidánsokban és élelmi rostokban való gazdagságuk miatt több mint hasznosak a szervezet számára. A keresztesvirágú zöldségek és a piros gyümölcsök a leghatékonyabbak a gyulladáscsökkentésben. A lényeg azonban az, hogy sok szín, valamint ezáltal változatosság legyen a tányéron.
Omega 3-ban gazdag élelmiszerek
Míg az Omega-6-ok táplálják a gyulladást, addig az Omega-3-ak ellensúlyozzák azt, amikor már nincs rá szükség. Fontos, hogy az étrendünk tartalmazzon olyan ételeket, mint például olíva- vagy avokádóolajat, olajos halakat (lazac, makréla, szardínia, hering stb.), magvakat és olajos magvakat. Az Omega-3 különösen jó hatással van a szív- és érrendszeri panaszokkal rendelkezőkre. Csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezzel pedig a szívbetegségek és szívinfarktus kialakulásának kockázatát is.
Fűszerek
Amellett, hogy bármilyen receptet feldobnak, a fűszereknek számos előnyük van. Kiválóan hatnak az emésztésre, serkentik az immunrendszert, valamint segítenek szabályozni a vércukorszintet. A gyulladás csökkentésének érdekében válasszuk a kurkumát, a sáfrányt, a gyömbért és a chilit. Ha lehetséges, az utóbbi kettőt inkább frissen fogyasszuk, mert úgy sokkal több tápanyagot tartalmaznak.