Franciaország újabb politikai válság elé néz?!

Macron remélte, hogy tárgyalások útján feloldható lesz a választások nyomán kialakult patthelyzet, amelynek következtében a francia Nemzetgyűlés három, nagyjából egyenlő erejű blokkokra oszlott, egyiküknek sem biztosítva többséget – közölte a Guardian.

Bár a baloldali tömörülés szerezte a legtöbb mandátumot, a párt- és parlamenti vezetőkkel folytatott kétnapos egyeztetések után Macron meglepő módon mégis úgy döntött, nem az NFP jelöltjét választja miniszterelnöknek. A köztársasági elnöki hivatal hétfő esti közleménye szerint a pénteki és hétfői megbeszélések „tisztességesek, őszinték és hasznosak” voltak, azonban nem sikerült működőképes megoldást találni. Macron indoklásában kifejtette, hogy az NFP kormányalakítása azonnali bizalmatlansági indítványhoz és a kormány összeomlásához vezetne.

„Egy ilyen kormánnyal szemben több mint 350 fős képviselői többség alakulna ki, ami gyakorlatilag megbénítaná a működést. Figyelembe véve a politikai vezetők véleményét és az ország intézményi stabilitását, ezt az opciót nem választhatjuk” – mondta a döntés kapcsán Macron, majd hozzátette: Az Ötödik Köztársaság ezen példátlan időszakában, amikor a francia nép elvárásai magasak, az államfő felszólít minden politikai vezetőt, hogy a felelősségvállalás szellemében nőjenek fel a feladathoz. Az én felelősségem, hogy ne akadályozzam és ne gyengítsem az országot.”

Macron közben bejelentette, hogy kedden újabb konzultációkat kezd a pártvezetőkkel és veterán politikusokkal. Az NFP koalíció a történtekre reagálva közölte, hogy nem vesz részt további tárgyalásokon, kivéve, ha az az ő kormányalakításukról szól. A koalíció hangsúlyozta, hogy mivel ők szerezték meg a legtöbb mandátumot az 577 fős parlamentben, az új miniszterelnököt az ő soraikból kell kiválasztani.

Elolvasom a cikket