Hogyan lesz a barna szemszínből kék?

A színes kontaktlencséket, amelyek színezett lencsével fedik le a szem színes részét, az 1940-es évek óta használják kozmetikai okokból – még azt is feltételezik, hogy a rövidlátó Marilyn Monroe is viselhette őket –, de a színváltozás véglegesítésére szolgáló kozmetikai sebészet új jelenség – írja a CNN. A trend körülbelül egy évtizede népszerű Európa egyes részein, de igazán az Egyesült Államokban kezdett el terjedni az elmúlt években, miután az emberek felfedték drámai színátalakulásukat a közösségi média felületein.

Az íriszimplantátumoknak nevezett eljárások, eredetileg azok számára engedélyeztettek, akiknek hiányzik az íriszük egy része vagy egésze.

Az ember szemszíne az íriszből, a színes gyűrűből származik, amely a tiszta szaruhártyán keresztül ragyog. A beavatkozás során keratopigmentációval a sebész tűvel vagy lézerrel helyet biztosít a szaruhártyában, majd pigmentet fecskendez a szaruhártyába, hogy elrejtse az írisz eredeti színét. Mindössze fél óra, és a páciens más szemszínnel nézhet a tükörbe.

Az eljárás nem visszafordítható ugyan, de a szín módosítható, ha a beteg úgy dönt, hogy mégis más árnyalatot szeretne. Néhány orvos szerint azonban a szín idővel elhalványulhat, és szükség lehet egy javításra. A folyamat olyan, mint egyfajta tetoválás a szem számára, de ahelyett, hogy több csatorna készülne a bőrön a pigment bejuttatásához, ez az eljárás csak egy vagy két apró nyílást igényel.

Természetesen a beavatkozás ára igen borsos: az Egyesület Államokban körülbelül 12 000 dollárba kerülhet.

Mint bármely műtét, ez is fertőzési kockázatot hordoz, de ezenkívül a különleges eljárás szaruhártya-károsodáshoz és a látásvesztéshez is vezethet az Amerikai Szemészeti Akadémia szerint.

Az aggodalmak közé tartozik továbbá a festékszivárgás, a festék által okozott, allergiás reakciók, valamint a fertőzés lehetséges kockázata. 2023-ban Franciaországban végzett első beavatkozások után megállapították, hogy a legtöbben a száraz szem, a vakító fény és a bizsergő érzés mellett némi fájdalmat is észleltek utána, de a tünetek többsége két napon belül elmúlt.

Statisztikailag a világ népességének mindössze 15–18 százalékának van kék vagy zöld szeme, és kétségtelen, hogy a színes kontaktlencsék piaca is virágzik. Úgy tűnik tehát, hogy az igény magas az ilyen jellegű, kozmetikainak számító beavatkozásra.

Elolvasom a cikket