Két nap alatt több mint ötszáz határsértőt toloncoltak vissza Marokkóba a spanyol hatóságok

2024. augusztus 27. kedd. 20:23

A hivatalos tájékoztatás szerint augusztus 22. óta naponta átlagosan hétszázan próbáltak meg úszva eljutni Marokkóból Ceutába. A legtöbben, mintegy 1500-an múlt vasárnap tettek erre kísérletet, kihasználva a ködös időjárást.

A felnőtt illegális bevándorlókat – miután a Vöröskereszt ellátta, és azonosították őket – átadják a marokkói hatóságoknak, amelyre a két ország között fennálló, kétoldalú megállapodás ad törvényes lehetőséget.

Juan Vivas, Ceuta elnöke a spanyol közszolgálati televíziónak (TVE) elmondta: nagyon sok kis- és fiatalkorú érkezik egyedül, akiket nem toloncolhatnak ki, viszont nincs már szabad férőhely és anyagi forrás a megfelelő ellátásukra.

Az autonóm város adatai szerint augusztusban eddig mintegy 200 gyerek ért partot Marokkó felől, négyszer annyi mint tavaly.

Az exklávé vezetője fenntarthatatlanak nevezte a helyzetet, ezért sürgős, koordinált és hatékony megoldást sürgetett a központi spanyol kormány, valamint az uniós intézmények bevonásával. „Ceutát nem lehet sorsára hagyni” – mondta, emlékeztetve arra, hogy a város nem csak Spanyolország, hanem az Európai Unió külső határa is.

Ugyanezzel a problémával küzdenek a Kanári-szigeteken is, ahova augusztusban több mint kétezer illegális bevándorló érkezett Afrika nyugati partjai felől. A szigetcsoport területén a rendelkezésre álló kétezer férőhelyre már több mint hatezer gyerek jut.

A régió megállapodott korábban a központi kormánnyal, hogy a bevándorlási törvény reformjával kötelezővé tennék az arányos elosztást az ország régiói között, ha egy-egy tartományban a befogadott gyerekek száma eléri a rendelkezésre álló kapacitások másfélszeresét. A szigetcsoport esetében ez 2500 gyerek azonnali áthelyezését jelentette volna.

A spanyol parlament azonban július végén elutasította az erről szóló indítványt. A spanyol kormány ezután közölte: már dolgozik a „B terven”, hogy megoldja a helyzetet.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök kedden kezdte meg háromnapos afrikai körútját, amelynek során Mauritániába, Szenegálba és Gambiába utazik, egyebek mellett a migrációs együttműködések megerősítésének céljával.

Elolvasom a cikket