Kurszki offenzíva: már csaknem hétezer ukrán katona esett el

Az orosz hadsereg gyorsan megállította az ukránok előrenyomulását, de a térségben folytatódnak a harcok, és az ukrán csapatok még mindig több települést tartanak a határ menti térségben.

Az elmúlt három hét alatt Ukrajna több mint 6600 katonát, 73 harckocsit, 34 gyalogsági harcjárművet, 62 páncélozott harckocsit, 432 páncélozott harcjárművet és 201 egyéb gépjárművet veszített – közölte a minisztérium kedden.

Az orosz erők 45 tüzérségi löveget és 13 sorozatvető rakétarendszert, köztük négy, az Egyesült Államok által biztosított HIMARS-rakétaindítót is megsemmisítettek – tette hozzá a minisztérium.

Az elmúlt három hétben Moszkva videókat tett közzé arról, hogy erői megsemmisítik a behatolásban részt vevő ukrán harckocsikat, fegyvereket és személyzetet.

Objektum doboz

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdetben azt mondta, hogy az orosz területek elfoglalására azért van szükség, hogy megfélemlítsék az orosz közvéleményt, és erősebb pozíciót szerezzenek a Moszkvával folytatott, esetleges béketárgyalások során.

Később Zelenszkij már azt állította, hogy célja egy pufferzóna létrehozása orosz területen belül és Moszkva elrettentése attól, hogy támadást rendeljen el a Kurszkkal határos ukrajnai Szumi régió ellen.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij tábornok kedden azt mondta, hogy a támadás célja az volt, hogy Oroszországot arra kényszerítsék, hogy csapatokat vonjon el a donbászi frontvonal két kulcsfontosságú pontjáról. Szirszkij azonban elismerte, hogy Moszkva átlátott ezen a terven, és ehelyett „növelte erőfeszítéseit” ezeken a területeken.

Elolvasom a cikket