Letartóztatták a magyart férfit, aki amerikai katonai rádiókat csempészett volna Oroszországba

Horváthot 2024. augusztus 23-án, a kaliforniai San Francisco nemzetközi repülőterére való megérkezésekor tartóztatták le.

A feljelentés szerint egyrendbeli, a 2018. évi exportellenőrzési reformtörvény (ECRA) megsértésére irányuló összeesküvés vádjával vádolják.

A panasz szerint Horváth és mások egy multinacionális beszerzési hálózatot irányítottak, amely közvetlenül az orosz kormány különböző szerveivel kötött szerződéseket, és olyan nagyszabású projekteken dolgozott, mint például az orosz–ukrán határ mentén fekvő oroszországi Kurszkban működő rádiókommunikációs rendszerek kiépítése.

Horváth maga gondoskodott arról, hogy amerikai eredetű rádiótávközlési technológiát vásároljon, és azt Spanyolországban, Szerbiában, Magyarországon, Lettországban és máshol található leányvállalatok hálózatán keresztül csempéssze az orosz kormányzati végfelhasználóknak.

A panasz szerint legalább 2023 januárjától kezdődően Horváth és a hálózatához tartozó személyek tárgyalásokat kezdeményeztek egy kis amerikai rádióforgalmazó céggel arról, hogy amerikai gyártású, katonai minőségű rádiókat és kapcsolódó tartozékokat szerezzenek be és exportáljanak Oroszországba.

A következő hónapokban Horváth folytatta erőfeszítéseit az említett termékek beszerzése érdekében, amelyeket egy lettországi szállítmányozón keresztül szándékozott Oroszországba szállítani.

Az összeesküvés részeként Horváth 200 darab katonai minőségű rádiót vásárolt, és azokat Oroszországba kívánta exportálni.

Nem járt sikerrel, mivel az amerikai vám- és határvédelem visszatartotta a szállítmányt, megakadályozva, hogy a rádiók tiltott orosz végfelhasználók kezébe kerüljenek.

Elolvasom a cikket