Trump: Oroszország egy nagyszerű téli harcos

Trump egy hétfőn közzétett egyórás interjú keretében foglalkozott az orosz-ukrán konfliktussal. A „hősies eseményekről és a világ aktuális kérdéseiről szóló szűretlen történetekként” hirdetett műsor házigazdája Shawn Ryan, az amerikai haditengerészet egykori SEAL-je és CIA-alvállalkozója.

„Megverték Németországot és legyőzték Napóleont. Nem könnyű őket legyőzni. És hatalmas hadsereggel rendelkeznek, Ukrajna pedig nem. De Ukrajnának rengeteg pénzt adunk” – mondta Trump Ryannek.

Az Egyesült Államok és szövetségesei a konfliktus 2022-es kezdete óta több mint 400 milliárd dollárnyi (több mint 144 ezer milliárd forint) támogatást juttattak Kijevnek, ebből több mint 120 milliárd dollár közvetlen katonai támogatás – derül ki a Kiel Intézet, a hozzájárulásokat nyomon követő német agytröszt becsléseiből.

Trump kifogásolta, hogy a katonai támogatások oroszlánrészét az Egyesült Államok állja, azzal érvelve, hogy a NATO európai tagjainak „ki kell egyenlíteniük” a hozzájárulásukat.

„Ez a háború sokkal pusztítóbb, mint azt az emberek megértik” – mondta Trump az interjúban. Azt is megígérte, hogy megválasztott elnökként „elintézi” a kérdést, és nem várja meg a januári beiktatást.

Trump többször is azzal érvelt, hogy a konfliktus nem tört volna ki, ha ő marad a Fehér Házban. Azt is megígérte, hogy 24 órán belül véget vet a harcoknak.

Trump nem először dicséri az orosz „hadigépezetet”. Először februárban hozta fel a Fox News egyik műsorában, majd júliusban ismét, amikor elmesélte egy Volodimir Zelenszkij ukrán vezetővel folytatott telefonbeszélgetését.

Ryan kérdésére, hogy mire költené azt a 175 milliárd dollárt, amelyet a kongresszus Ukrajna megsegítésére különített el, Trump rámutatott, hogy az Egyesült Államoknak rekordszintű, több mint 30 billió dollár államadóssága van.

A Pentagonnak sikerült kiürítenie azt a készletet, amelynek feltöltésén keményen dolgoztunk a hivatali időnk alatt – fogalmazott Trump.

Elolvasom a cikket