A svédek titka a nyugodt és boldog élethez

A közösségi médiában megosztott gyönyörű péksüteményekről készült képek hatására a svéd fika koncepció egyre nagyobb teret hódít szerte a világon. Bár sokan egyszerűen csak kávészünetnek hívják valami édességgel, valójában sokkal nagyobb kulturális jelentősége van Svédországban. A svéd emberek számára a fika nemcsak egy szokás, hanem egy életfilozófia, amely az egyszerű dolgokban rejlő örömöt hirdeti. A legjobb fikákra jellemző, hogy nem sietik el őket. Ezek a pillanatok a lelassulásról, a pillanat megéléséről szólnak. Egy olyan kis luxus, amely mindenki számára elérhető, és amely hozzájárul a kiegyensúlyozott élethez, amit a svédek olyan jól ismernek.

Miből áll a fika?

Képzeljen el egy asztalt, ahol az illatozó kávé mellett ínycsiklandó sütemények, például kanelbullar (fahéjas csiga) vagy kardemummabullar (kardamomos csiga) sorakoznak. Az azonban, hogy mit eszik vagy iszik közben nem annyira lényeges. A fika lényege ugyanis a közösségi élmény, az összetartozás érzése, amely különösen fontos a hosszú és sötét téli hónapokban. Jellemző azonban, hogy bármilyen ételt is fogyasztanak a fika közben, az ideális esetben valamilyen házi készítésű péksütemény. Míg az édes finomságok gyakoribbak, néha kis sós szendvicseket is fogyasztanak. A skandináv régióban a kávét általában erősen és feketén fogyasztják. A filteres kávét részesítik előnyben, és minden kávézóban készen áll egy nagy kancsó frissen főzött kávé a vendégeknek. Természetesen teljesen elfogadható, ha más kávét, vagy akár teát fogyasztasz, ha úgy tetszik.

Bármilyen meglepő, azonban a svédeknek sincsen konkrét definíciója vagy válasza, hogy mi is pontosan a fika. A svéd Fika-podcast például úgy definiálta, hogy „egy módja annak, hogy feltöltődjön, hogy egy rövid ideig pihenjen és összeszedje magát, hogy folytathassa a napot”.

A svéd munkahelyeken a fika szinte kötelező program

A svédek számára a fika egyfajta rituálénak számít. Akár naponta kétszer is tartanak egy-egy rövid szünetet, ahol a munkatársak összegyűlnek, hogy megoszthassák gondolataikat, ötleteiket és persze egy jó kávét. Ez a szokás erősíti a csapatszellemet, és elősegíti a kreatív gondolkodást. Egyes kutatások szerint a fika nemcsak a munkahelyi légkört javítja, hanem a termelékenységet is növeli, mivel lehetőséget ad a dolgozóknak, hogy feltöltődjenek és új ötletekkel térjenek vissza a munkájukhoz.

Elolvasom a cikket