Az alkohol, amely kevésbé ártalmas a bőrre

Akár rendszeresen, akár alkalmanként fogyaszt alkoholt, az mindenképpen negatív nyomot hagy a bőrén és az általános egészségi állapotán. Az Eastern Express Spa Clinic kozmetológusa és esztétikusa, Elena Stepanova szerint három fő oka van annak, hogy az alkohol miért káros a bőrre.

Először is a minden alkoholos italban található etanol lelassítja az anyagcserét és a belső szervek működését, csökkenti az antioxidánsok szerepét betöltő C- és E-vitamin, valamint a kollagén – a bőr fiatalságáért felelős fehérje – termeléséhez szükséges A-vitamin szintjét. E folyamat eredményeként a bőr veszít feszességéből és rugalmasságából, megjelennek a ráncok és a fakó arcszín.

Másodszor az alkohol dehidratációt okoz. A folyadék elhagyja a sejteket, és felhalmozódik a sejtek közötti térben, amely duzzanat megjelenéséhez vezet. Ha gyakran fogyasztunk alkoholt, a bőr száraz, érzékeny és irritációra hajlamos lesz.

Harmadszor az alkohol kezdetben kitágítja az ereket, és növeli a véráramlást, de egy idő után a fordított folyamat kezdődik. Ez a bőr kipirosodásához és érhálózatok megjelenéséhez vezethet. Ez különösen igaz a rosaceával diagnosztizáltakra, mivel már egy kis pohár alkohol is súlyosbíthatja a bőr állapotát.

Vannak a bőr számára előnyös alkoholos italok?

Egységes válasz nincs, de a vodka kevésbé lehet káros, mint a koktélok, mivel tisztább összetételű. A vodka nem tartalmaz hozzáadott sót vagy cukrot, gyorsan bódít, és ugyanolyan gyorsan kiürül a szervezetből. A cukorban és szulfitokban gazdag italokat, például a pezsgőt és a fehérbort azonban jobb elkerülni, különösen, ha hajlamos a kiütésekre.

Hogyan csökkentheti az alkohol negatív hatásait a bőrére?

Képzelje el, hogy vége a bulinak, és az alkohol elfogyott. Christina Kozhina, az orvostudományok kandidátusa, a „Novita” klinika dermatovenerológusa és kozmetológusa elmondja, hogyan lehet csökkenteni a bőrre gyakorolt hatását, és gyorsan visszaadni az arc egészséges kinézetét.

Lefekvés előtt

Tisztítsa meg az arcát. Használjon enyhe tisztítószert a smink, a szennyeződések és a felesleges faggyú eltávolítására, amely megakadályozza az eltömődött pórusokat és a gyulladást.
Hidratálja a bőrét. Alkalmazzon hialuronsavat és antioxidánsokat tartalmazó krémet, hogy helyreállítsa az alkohol miatt elvesztett nedvességtartalmat.
Használjon C-vitamint vagy niacinamidot tartalmazó szérumot vagy maszkot a gyulladás csökkentése és a bőr egészségének megőrzése érdekében.

A buli utáni reggelen

Tisztítsa meg újra a bőrét, és használjon nyugtató hatású összetevőket, például aloe verát vagy rózsavizet tartalmazó tonikot.
Igyon sok vizet. Adjon hozzá citromot, hogy fokozza a méregtelenítő hatást.
Alkalmazzon hűtött szemtapaszokat a puffadás csökkentésére. Ha van rá lehetőség, keressen fel egy kozmetikust nyirokdrenázs arcmasszázsra vagy nyirokdrenázs injekcióra a puffadtság gyors megszüntetése érdekében.

Bizonyított az alkohol hatása a bőr öregedésére?

Ez a kérdés továbbra is vitatott a tudósok körében. A Cosmetic Dermatology című folyóirat 2024 elején tette közzé egy tanulmány eredményeit a kávé, a tea, az édességek és az alkohol bőrre gyakorolt hatásáról. Kiderült, hogy egyeseknél, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, a bőr ráncos lett és veszített rugalmasságából, míg másoknál az öregedéssel kapcsolatos változások szinte meg sem mutatkoztak. A tudósok ezt a genetikai hajlamnak és az elfogyasztott alkohol mennyiségének tulajdonítják.

A Kobe Egyetem japán tudósainak a Journal of Psychiatric Research című folyóiratban megjelent tanulmánya azonban bebizonyította, hogy az alkoholizmus felgyorsítja a biológiai öregedést. Van azonban egy jó hír: ha időben abbahagyják az alkoholfogyasztást, és elkezdik a kezelést, az öregedési folyamat lelassítható, sőt visszafordítható.

Elolvasom a cikket