Az orvos figyelmeztet a C-vitamin-hiány következményeire

Bayramova szerint a C-vitamin alapvető szerepet játszik a normális immunitás fenntartásában – szükséges a fehérvérsejtek termeléséhez, az immunválasz fontos összetevőjéhez, és elősegíti a vírusok és baktériumok elleni harcot segítő antitestek termelődését. Ezenkívül az aszkorbinsav szükséges a kollagén, a bőr, a csontok, a kötőszövet szerkezetének részét képező fehérje képződéséhez, amely a szövetek rugalmasságának növeléséhez és a sebgyógyuláshoz szükséges – mondja az orvos.

Az aszkorbinsavhiány a skorbut – a fogínyvérzéssel, fogvesztéssel, a csontok és a kötőszövetek gyengülésével jellemezhető betegség – kialakulásával fenyeget – figyelmeztetett Bajramova. Emellett a vitamin hiánya a fertőzésekre való fokozott fogékonysághoz, a sebek lassú gyógyulásához, a bőr, a haj állapotának romlásához vezet, a szív- és érrendszeri betegségek progresszióját, a csontszövet gyengülését és a különböző ráktípusok fokozott kockázatát idézi elő – sorolta a bőrgyógyász.

Bayramova pontosította, hogy a legtöbb aszkorbinsavat a friss gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák: szinte minden citrusféle, bogyós gyümölcsök, különösen a fekete ribizli, eper, málna; spenót, brokkoli, káposzta és zöldpaprika.

Elolvasom a cikket