Durov elutasította Macron ajánlatát

„Egy 2018-as vacsorán, amiről korábban nem számoltak be, Macron felajánlotta az orosz származású Durovnak, hogy költöztesse Párizsba (a Telegram központját – a szerk.) <…> Durov akkor visszautasította” – áll a cikkben – olvasható az Oroszhirek oldalán.

A források a lapnak elmondták, hogy a francia államfő arról is tárgyalt Durovval, hogy francia állampolgárságot adjon neki, amit később meg is kapott.

Durov őrizetbe vétele

Durovot augusztus 24-én vették őrizetbe a párizsi Le Bourget repülőtéren. A francia főváros ügyészsége később közölte, hogy az üzletembert egy július 8-án „egy meg nem nevezett személy ellen” 12 bűncselekmény gyanúja miatt indított eljárás részeként vették őrizetbe kihallgatás céljából.

Durov ellen különösen a világhálón folytatott illegális tevékenységekre vonatkozó adatok elrejtésében való részvétel miatt folyik nyomozás, többek között Párizs úgy véli, hogy állítólag „bűnrészes” lehet olyan bűncselekményekben, mint a gyermekpornográfia terjesztése és a kábítószer-kereskedelem. Azzal is gyanúsítják, hogy nem működött együtt a hatóságokkal, amelyek törvényes követeléseket fogalmaztak meg a Telegrammal szemben – közölte az ügynökség.

Francia sajtóértesülések szerint akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat.

Durov őrizetbe vétele számos országban széles körű nyilvános bírálatot váltott ki. Ennek fényében Macron magyarázkodásra kényszerült, biztosította, hogy Durov őrizetbe vétele nem politikai döntés volt, és ígéretet tett arra, hogy az üzletember ügyében bírák fognak dönteni.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a RIA Novosztyinak elmondta, hogy Moszkva jegyzéket küldött, amelyben az üzletemberhez való hozzáférést követeli, de Párizs elsődlegesnek tekinti a francia állampolgárságát. A Telegram alapítója orosz, francia, egyesült arab emírségekbeli és St. Kitts és Nevis-i útlevéllel rendelkezik. Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma azt is közölte, hogy kérte a francia hatóságokat, hogy minden szükséges konzuli szolgáltatást biztosítsanak számára.

Elolvasom a cikket