Egy hét alatt kétszáz százalékkal emelkedett a majomhimlős esetek száma

Az mpoxjárványt vészhelyzetként ismerik el, és a veszélyeinek kérdése sürgetőbb, mint valaha. Az elmúlt héten 200 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. A betegség epicentruma a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK), ahol a 15 év alatti gyermekek és serdülők a legérzékenyebbek a fertőzésre.

A helyzetet bonyolítja, hogy az egészségügyi szolgálatok eltérő adatokat közölnek a megbetegedettek és az elhunytak számáról. Ennek oka, hogy egyes szolgálatok csak a laboratóriumban megerősített eseteket számolják, míg mások az mpoxgyanús eseteket is beleszámítják.

Augusztus 13-án az ACCC közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett a kontinensen az mpox terjedése miatt. Már 18 afrikai országban azonosítottak fertőzötteket. Augusztus 14-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az mpoxjárvány nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi veszélyhelyzetet jelent.

Az mpox egy ritka vírusos betegség, amely elsősorban Közép- és Nyugat-Afrika távoli területein, trópusi erdők közelében fordul elő. Az első, állatról emberre terjedő esetet 1970-ben jelentették a Kongói Demokratikus Köztársaságból. Az mpoxjárványok halálozási aránya általában eléri a tíz százalékot, és a legtöbb haláleset a fiatal lakosság körében következik be.

Elolvasom a cikket