Erős kritika az ukrán külügyminisztertől

A miniszter szerint a háború rengeteg erőforrást, pénzt, erőt és felszerelést igényel, de „a fő problémák mindig az emberek fejében kezdődnek”.
„Az orosz invázió kezdetétől fogva a legnagyobb probléma, amellyel Ukrajna szembesült, az, hogy a konfliktus eszkalálódásától való félelem uralta szövetségeseink döntéshozatalát” – mondta a külügyminiszter.

Tisztázta, hogy Ukrajna minden kérését, amelyet partnereihez intézett új fegyverek biztosítására, kezdetben elutasították.

Kuleba úgy véli, hogy ha nem az eszkalációtól való félelem lett volna a szövetségesek döntését befolyásoló fő tényező, akkor Ukrajna sokkal korábban megkapta volna a szükséges fegyvereket, és jobb helyzetben lett volna.

„A legnagyobb kihívás az, hogy meggyőzzük szövetségeseinket, hogy támogassanak minket, hogy ne gondoljanak Moszkva reakciójára… Az oroszok több százezer rakétát és gránátot dobtak le a területünkre. Miért? Mert nagyon világos stratégiájuk és világos céljuk van: Ukrajna elpusztítása” – tette hozzá a miniszter.

Ezért szerinte az Oroszország részéről az eszkaláció lehetőségéről szóló érvelés mentséggé vált arra, hogy ne tegyenek határozott lépéseket.
„Ne féljünk Oroszország reakciójától, mi nem félünk. Nem félünk semmitől. Kérem, segítsenek nekünk. Adják meg nekünk, amire szükségünk van. Meg fogjuk nyerni ezt a háborút, és akkor majd történelemkönyveket fogunk olvasni arról, hogy hogyan hoztunk közös döntéseket” – hangsúlyozta a tisztviselő.

Elolvasom a cikket