Ez az alkohol javítja a belek egészségét és az immunrendszert

Legyen az egy pohár bor az étkezéshez vagy egy korsó sör a helyi kocsmában, a britek szeretnek időnként inni egyet.

Bár a kutatások már régóta bizonyítják, hogy az alkohol rossz hatással lehet az egészségre, egy új kutatás most azt mutatja, hogy az alkalmi sörivók tapasztalhatnak egy pozitív hatást is. A tanulmány szerint a népszerű ital erősítheti a szervezet immunrendszerét, miközben jótékony hatással van a bélrendszerre.

„A polifenoloktól kezdve a rostokig az aranyital néhány összetevője serkentheti a jótékony bélbaktériumok növekedését. Érdekes módon az alkoholos ital még a probiotikumoknál is hatékonyabb volt, ha mértékkel fogyasztották. A probiotikumok segítenek helyreállítani az egészséges bélmikrobiomot és felvenni a harcot a megmaradt, káros baktériumokkal” – kommentálja a tanulmányt Irina Andreeva háziorvos.

A teagombában, kimchiben, joghurtban stb. elrejtett mikroorganizmusok az utóbbi időben váltak népszerűvé.

A sör – mint szintén egy régóta erjesztett ital – számos esszenciális aminosavban, vitaminban, nyomelemben és bioaktív anyagban gazdag, amelyek számos emberi élettani funkció szabályozásában vesznek részt.

A sör malátájában és komlójában található polifenolok szintén fontos aktív vegyületek, amelyek mindkét irányban kölcsönhatásba lépnek a bélmikrobiommal.

„A sör szubsztrátjainak átalakulása, a bioaktív végtermékek képződése és a mikroorganizmusok jelenléte miatt egyes összetevői hasonló vagy még nagyobb hatást fejtenek ki, mint a probiotikumok.”

A kutatócsoport egyetértett abban, hogy a mérsékelt sörfogyasztás jótékony hatással van az immunrendszerre az alkoholfogyasztással vagy az absztinenciával szemben.

„Ha az alkoholfogyasztást biztonságos keretek között szabályozzuk, az alkohol és más anyagcsere-összetevők bélflórára gyakorolt, együttes hatása átfogóbb elemzést érdemel” – mondta az orvos.

A kutatók azonban arra is figyelmeztettek, hogy az előnyök csak mérsékelt alkoholfogyasztás esetén jelentkeznek.

A halálozás kockázata alacsonyabb azoknál, akik keveset vagy mérsékelten isznak, és nő azoknál, akik sokat isznak. Míg ez a tanulmány a mérsékelt sörfogyasztás pozitív hatásait hangsúlyozza, korábbi tanulmányok már figyelmeztettek az alkoholfogyasztással járó kockázatokra.

A túlzott alkoholfogyasztásról kiderült, hogy növeli az olyan súlyos betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek, a stroke, a májbetegségek és egyes rákos megbetegedések – figyelmeztetnek az orvosok és a kutatók.

Ezért mind a férfiaknak, mind a nőknek azt tanácsolják, hogy ne igyanak rendszeresen heti 14 egységnyi alkoholnál többet.

Elolvasom a cikket