Ezek a gyümölcsök javítják a kognitív funkciókat, és csökkenthetik a demencia kockázatát

A hatvan év felettiek számára fontos, hogy rendszeresen fogyasszanak áfonyát, epret, málnát, szedret és homoktövist – mondta Mariyat Mukhina táplálkozási szakértő, az orvostudományok doktora a Moszkva 24-nek – írja a Sports.kz.

Emlékeztetett arra, hogy a bogyók számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak. Különösen az áfonya lehet nagy hasznára a szervezetnek – tájékoztat a Sports.kz.

„Antociánokat tartalmaz, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Emellett a bogyó javítja a kognitív funkciókat, és csökkentheti a demencia kockázatát. Támogatja a szem és a szív- és érrendszer egészségét is” – mondta Mukhina.

Az eper nem kevésbé hasznos az idősek számára: magas a C-vitamin-tartalma, amely segít erősíteni az immunrendszert. Flavonoidtartalmának köszönhetően javítja a memóriát és az agyműködést, az antioxidánsok pedig támogatják a bőr egészségét.

„A málna magnéziumot tartalmaz, amely jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Sok rostot tartalmaz, amely javítja az emésztést, ez szintén fontos az idősek számára” – mutatott rá a szakértő.

Elolvasom a cikket