Hogyan ismerhetjük fel, ha a stressz kezdi átvenni az irányítást a testünk felett?

A stressz egyik legnyilvánvalóbb fizikai tünete a szapora szívverés. Ez egy evolúciós válasz, melynek során az agyunk vészjelzést küld a testünknek, hogy készüljön fel a „harcolj vagy menekülj” reakcióra. Ez azt jelenti, hogy a szívünk gyorsabban ver, a vérnyomásunk pedig megemelkedik. Ez természetesen nem probléma egy-egy rövid ideig tartó stresszes helyzetben, de ha hosszú távon tapasztaljuk, komoly egészségügyi problémákat okozhat. A stressz hatására a szervezet adrenalint termel, ami növeli a szívverést és a vérnyomást. Gyakran jelentkezhet izomgörcs és fájdalom, ennek jeleként az izmok megfeszülnek, mintha folyamatos készenlétben lennének, különösen a nyak, a váll és a hát területén. Ha ez az állapot tartósan fennáll krónikus fájdalomhoz vezethet. Gyakori tünetek közé tartozik a gyomorfájdalom, puffadás, hasmenés vagy székrekedés. Nem hiába mondják, hogy „baj van a gyomrommal” stresszes helyzetekben. Ez az állapot jelentősen befolyásolja a bélmozgást és az emésztést, mivel a szervezet ilyenkor nem az emésztésre koncentrál. Ezek a tünetek gyakran együtt járnak az étvágy változásával, ami hosszú távon súlycsökkenéshez vagy éppen súlygyarapodáshoz vezethet. Sokunkkal előfordulhatott már, hogy nagyon fáradtnak érezzük magunkat egy egész napos munka után, de az agyunk folyamatosan pörög, és nem tudunk kikapcsolni, nehezen alszunk el, vagy ha mégis, akkor is felszínesen alszunk, gyakran felébredünk az átizzadt alvó pólónkban. Ez az állandó alváshiány fáradtsághoz és ingerlékenységhez vezethet, ami tovább fokozza a stresszt.

Tudnunk kell, hogy a bennünk lévő állandó feszültség gyengíti az immunrendszert, így a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre és betegségekre. Ha hirtelen pattanások jelennek meg az arcunkon, vagy bőrünk szárazzá, irritálttá válik, az is a stressz jele lehet. Az ekkor termelődő hormonok megzavarják a bőrünk természetes egyensúlyát, ami különböző bőrproblémákhoz vezethet.

De ne csak a gyomrunk korgására figyeljünk, amikor feszültek vagyunk, hanem az agyunk üzeneteire is! A stressz ugyanis nem áll meg a szívverésünk hirtelen felgyorsulásával és a nyakizmunk görcsbe rándulásával. Ott kopogtat a gondolataink között is, és úgy keveri a kártyákat, hogy egy perc alatt válhatunk higgadt menedzserből váratlanul idegronccsá, vagy a hétköznapi gondolkodóból káoszfejedelemmé. Szóval, ha azt hisszük, hogy derekunk csak azért fáj, mert rosszul ültünk, emlékezzünk rá: a stressz nem csupán a testünket kínozza, de az elménket is!

Ez az alattomos betegség gyakran vezet szorongáshoz, amely folyamatos aggodalomként és feszültségként jelentkezik. Ezzel együtt az ingerlékenység is fokozódhat, amikor az emberek könnyebben reagálnak érthetetlenül dühösen egyébként jelentéktelen ingerekre. Az állandó idegesség, aggodalom és feszültség a mindennapok részévé válhat, ami komoly mentális terhelést jelent az egyén számára. Ez az állandó szorongás sokszor alvászavarokhoz és koncentrációs nehézségekhez vezethet, így nehezebb lesz a feladatokra összpontosítani, és a figyelem is könnyebben elkalandozik, gyakran kíséri feledékenység is ezt az állapotot.

Úgy érezzük, hogy folyamatosan csökken a motivációnk, ami nehézzé teszi a mindennapi feladataink elvégzését is, hajlamosak leszünk a teendőink befejezését halogatni, hirtelen a semmiből megváltozik a hangulatunk a boldogság és a szomorúság széles skáláján. Lássuk be ez tartósan, hosszabb távon roppant kimerítő lehet. Ha a stressz tartósan fennáll, az depresszióhoz vezethet. Ennek tünetei közé tartozik a reménytelenség érzése, a tehetetlenség és az életöröm elvesztése. Tehát, ha folyamatosan aggódunk, nem tudunk koncentrálni, vagy úgy érezzük, hogy elveszítettük az irányítást az életünk felett, bezárkózunk, és már nincs önbecsülésünk, szervezetlennek érezzük magunkat, feledékenyek leszünk akkor ideje szakember segítéségét kérnünk!

Ezek a jelek fontos figyelmeztető jelek, hogy ideje lassítani és megtenni a szükséges lépéseket a stressz kezelésére. A tartós stressz súlyos következményekkel járhat az egészségünkre nézve, ezért fontos időben felismerni és kezelni a problémát. Ez a trauma sajnos már a mindennapjaink részévé vált, és bár bizonyos mértékben természetes reakció a különböző kihívásokra, fontos, hogy időben felismerjük, ha az agyunk és a testünk túlterheltségre figyelmeztet. A fizikai és pszichológiai jelek, amelyeket felsoroltunk, segíthetnek abban, hogy időben lépéseket tegyünk a stressz kezelésére, ezzel megelőzve a hosszú távú egészségügyi problémák kialakulását.

Elolvasom a cikket