Kaktuszparádé a Füvészkertben

Egyebek mellett az úgynevezett virágzó szárüstököt is megtekintheti idén a közönség szeptember 6. és 8. között az ELTE Füvészkertjében tartott országos kaktuszkiállításon. Mint a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete közölte, a cefálium tulajdonképpen különböző színű, sertével rendelkező generatív hajtás, amely a kifejlett növényeknél a fajfenntartást szolgálja.

A tárlaton ezt az érdekes, olykor meghökkentő formájú és színes hajtást elsősorban a Melocactus nemzetségen keresztül szeretnék bemutatni a szervezők. A magyarul a dinnyekaktuszoknak nevezett növények hazája Közép- és Dél-Amerika meleg, gyakran párás, tengerparti sziklás részei, de a fajok elterjedése Mexikó déli részétől, a Karib-szigetvilágon keresztül, Kolumbián és Venezuelán át Brazíliáig tart. A növény érdekességét és díszét jelentő szárüstököt csak kifejlett, virágzóképes korára, gyakran nyolc-tíz év alatt neveli ki. Az esemény fő látnivalója a Melocactus nemzetség bemutatása lesz a magonckortól egészen a kifejlett növényekig.

Az eseményen ezek mellett természetesen helyet kapnak a tárlaton a hazai gyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz- és pozsgásritkaság Közép-Amerika és Afrika egzotikus tájairól. Hozzáteszik, aki pedig kedvet kap e növények tartásához, az a kiállítás alatt beszerezheti első – vagy újabb kaktuszát – sőt, az egyesület tagjai tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

Elolvasom a cikket