Kard ki kard a magyarok ellen?

Élmény volt hallgatni a Csörtében Fodor Gábor és Horn Gábor magyarellenes érvelését, miközben a vitában Gajdics Ottó és Németh Alajos úgy közelített a dologhoz, ahogy az normális, ahogy az jó lehet Magyarországnak.

Ismerjük a vita alapját: az Európai Unió Bírósága 200 millió euró (mintegy nyolcvanmilliárd forint) megfizetésére kötelezte Magyarországot, mert „nem tartja tiszteletben” az uniós jogszabályokat, egyebek között a nemzetközi védelem megadására és az unión kívüli országok jogellenesen tartózkodó állampolgárainak (migránsok) visszatérésére vonatkozó eljárások területén. Továbbá arra kötelezte Magyarországot, hogy fizessen a szabályozás betartásában mutatkozó késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű, kényszerítő bírságot, mivel nem teljesítette a bíróságnak a – befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban – 2020 decemberében hozott ítéletében foglaltakat.

Ez azt jelentené, hogy a migránsokat a határnál lévő tranzitzónákban kell megvizsgálni. Amikor ezt tettük, akkor azt mondták, hogy bezárjuk őket. Akkor kinyitottuk a tábort Szerbia felé, az sem volt jó. Ezek után döntött úgy a kormány, hogy Belgrád nagykövetségén lehet beadni a vizsgálati kérelmet. S ezután hozta az unió bírósága ezt a felháborító ítéletet.

„A döntés felháborító és elfogadhatatlan. Nem engedünk a brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának! Megvédjük a határokat, és megvédjük a magyar embereket!” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Brüsszel mindenáron azt akarja kikényszeríteni, hogy „engedjük be a migránsokat” – jegyezte meg Gulyás Gergely, kifogásolva: úgy rónak ki Magyarországra szankciót a tranzitzónák gyakorlata miatt, hogy közben ezt „a jó magyar gyakorlatot” részben az új menekültügyi egyezmény is átvette.

„Ehhez képest Magyarország nem jut hozzá azokhoz az európai uniós forrásokhoz, amelyeket Brüsszel más országok számára a határvédelem céljából biztosít” – húzta alá. Hangsúlyozta: a bel- és az igazságügyi tárca vezetője megvizsgálja annak lehetőségét, hogy ha Brüsszel továbbra is olyan szabályozást akar kikényszeríteni, amely nem teszi lehetővé a migránsok feltartóztatását, „akkor minden migránsnak ajánlják fel a magyar határon, hogy az európai eljárásrend betartását követően önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítjuk őket”. A belga főváros polgármestere, Philippe Close nem repesett az örömtől, amikor értesült a magyar kormány fölvetéséről. Kijelentette: „Az illegális bevándorlók odautaztatása kárukra lenne a brüsszelieknek”, miközben Magyarországtól elvárja, hogy szolidárisan bánjon a menekültekkel.

Ez a fajta kettős mérce föl sem merült a Csörte két balos vitapartnerében, amikor lényegében amellett érveltek, hogy Magyarország teljesítse a bíróság ítéletét. Fizesse a hatalmas bírságot, és engedje be Magyarországra a migránsokat.

Fodor Gábor így érvelt: „Szerintem a haja szála égnek állt az Európai Bizottságnak, amikor ezt meghallotta. A kormány szerintem nagyon rossz úton jár e tekintetben. Én ezt megdöbbenéssel hallottam, amikor Gulyás Gergely ezt mondta, mert ez poénnak jó. Ez bírósági ítélet, nem a bizottság döntött. És nincs fellebbezés, itt nem lehet pert fontolgatni. (…) Nekünk nem az a nemzeti érdekünk, hogy állandó konfliktust generáljunk Brüsszellel, hanem próbáljuk ezeket elsimítani.”

Elsimítás: értsd: fizetni és a migránsokat beengedni.

Gajdics Ottó kifejtette: „Az, amit az EU az utóbbi időben művel, hogy gátlástalanul lépi át a saját szabályait, és hozat a bíróságával olyan döntést, amelyről süt, hogy ennek semmi köze semmiféle jogi megfontoláshoz, pusztán pőre szivatás, hogy, na, magyarok, nem akarjátok, akkor fizessetek. Pőre politikai zsarolásra használják az intézményrendszert velünk szemben.”

Horn Gábor: „De Ottó, olyanokat mondasz, hogy tényleg döbbenet. Beléptünk egy szövetségbe, ennek vannak szabályai. Ennek szabályait 26 ország betartja. Egyetlen ország, Magyarország nem tartja be azokat a szabályokat, amelyek arról szólnak, hogy akik ide jönnek, azokat meg kell vizsgálnunk, hogy gazdasági vagy valódi menekültek. Ezt a vizsgálatot kell elvégeznünk a határon. Ki lehet szállni a szövetségből. Azt nem lehet, hogy szétrúgom ezt a szövetséget. Amit Gulyás mond, az bűncselekmény. A kormány második embere bűncselekményt jelent be, hogy mi a határon felültetjük buszra vagy repülőre, ahogy tetszik, Brüsszelbe szállítjuk, ez nekem döbbenetes.”

Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc vitáját hallhatjuk, különböző hangokon előadva. Csak egy a fontos: a magyar érdekek képviselete, nem a ránk erőltetett uniós politikai döntés, amelyet jogi köntösbe, bírósági ítéletbe csomagoltak. S ennek betartása mellett kardoskodik a baloldal két képviselője, Fodor Gábor és Horn Gábor.

Bravó, druszák. Kard ki kard a magyarok ellen?

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket